Изкуство по време на Великден

Страстната седмица и Разпятието

Последните дни от Страстната седмица традиционно се свързват с изпитанието и екзекуцията на Исус, завършваща с неговото погребване в Йерусалим преди еговото чудотворно възкресение във Великата неделя (Великден). Образът на Разпъването се превърна в непосредствено разпознаваем символ на жестокостта на човечеството, съчетана с позитивно вярване в спасението му. Въпреки че ранното християнско изкуство се стреми да се съредоточи върху успокояващия образ на Христовото  проповядване или триумфално завръщане, изобразяването на страдащия Исус в крайна сметка ще стане силен знак за жертвопиношение във визуалната култура.

Едно от най-ранните изображения на Разпятието се появва на дървените врати на базиликата Санта Сабина в Рим. Макар че безпокойството от болка и ужас изглежда напълно липсва, този портрет от 5-ти век е ясен опит да се изрази божественото предаване за надеждата на човечеството.

 

Изкуството на болката 

След като смъртта му като земно същество се превърна в мощна емблема, която вдъхва преданост, предаването на физическата сила на Христовата болка става по – широко разпространена. Средновековният кръст на Геро е ранен паметник на неговото агонизиращо мъченичество. Произлизаща от 965-70 година тя се помещава в Кьолнската катедрала в Германия. Безсмъртната накривена глава и изкривеният торс увеличават агонизираното изпълнение на Исус и се превръщат в традиционни (по-късно готически) ренесансови изкуства и в стандартната иконография след това.

 

Комисията на Съдърланд

През 1944 г. британският художник Греъм Съдърланд е поръчан от църквата от викария на на Св. Матей в Нортхемптън, за да нарисува сцена от Хритовата страст. Обикновено познат като “Агонията в градината”, това е познат епизод в историята на изкустовото. Въпреки това, желаещ да се опита да нарисува собствена версия на разпъването, Съдърланд успява на убеди своя покровител, че едно модерно предаване на Христос на кръста би било по-подходящ вариант.

Версията на Франсис Бейкън

Съвременният човек Франсис Бейкън е предложил собствените си изображения на разпъването през 1933 и 1944 г. Съдърланд е бил голям почитател и поддръжник, но докато призрачните трупове на Бейкън и нихилистичните огреси подсказват коварството на войната , човешкият елемент, който в крайна сметка би могъл да информира, в частта на Съдърланд отсъства. Облекчението на Бейкън за традиционната разпната форма на Христос се превежда като преследвано създание, а по-късните му изследвания за фигури в подножието на кръста осигуряват кошмарно проникване в собствените ни страхове и инстинкти. Загрижеността на Съдърланд представлява различен контраст по отношение на човешката надежда и стремеж.

Влиянието на Пикасо

Съдърланд се превръща в еквивалент на католицизма през 1926 г., за да се ожени за студентката на Голдсмит Катлийн Бари. В поредицата “Разпятие” той демонстрира истинска съпричастност към личното страдание на Христос, за да постигне зашеметяваща интензивност. Влиянието на Пикасо върху творческото му мислене е огромно. Дългът на Съдърланд към испанската “Герника” (1937) подпомага опитите му за визуално предаване на борбата между живота и гниенето. Разследването на Пикасо за изкривения кръст на Матиас Гювералд (16 век)  вдъхновява Съдърланд за собственото му изтезание. 

 

 

 

 

dailyartmagazine.com

Мария Атанасова