Изкуството в онлайн средата е мощен инструмент

Да си артист в днесшно време, означава да си отворен към много и постоянни промени. Тези промени се дължат на технологиите, за които се наблюдава, че променят преспективите на творците.

Изкуството в онлайн средата се увеличи многократно през последните няколко години, а тенденцията сочи, че през 2018-та година, то ще достигне до $3.76 милиарда в брутни продажби, посочва изданието Hiscox Online Art Trade Report.

Така, че арт индустрията залива Интернет пространството с пълна сила. Но на каквао се дължи този растеж?

Главно на това, че купувачите могат да закупуват директно от творци, независимо дали от отделни уебсайтове на художници или онлан арт магазини.

Тези онлайн пазари са също по-гъвкави от традиционните и могат да покажат по-голямо разнообразие от изкуство, което в противен случай може да е останало незабелязано.

Именно бързите темпове, с които се развива тази среда я правят впечатляваща, защото за много кратко време тази индустрия се превърна в мощен инструмент, създавайки нова връзка между автор и публика.

Друга причина за растежа на арт индустрията в Интернет е липсата на географско ограничение.

Традиционното изкуство се предлага на пазара най-вече посредством галерии, изложени в големите градове. Това ограничава от по-голяма видимост както купувачи, така и творци от по-малки населеи места. Интернет позволява на художниците сами да контролират своя маркетинг. Може да се каже, че за първи път в историята, художниците са в състояние да изградят кариерата си на собствени заслуги, разчитайки само на себе си.

Създаването и откриването на изкуството става публично. Традиционно, работата на художниците става достояние само по време на събития или когато художникът получи кратко студиино пространство.

Днешният артист няма такова ограничение. Разликата във времето между акта на сътворението от художника и откриването от купувача е минимална и тази тенденция ускорява приемането на нови творци и произведения от менстрийм културата. Да вземем Инстаграм. Тази плаформа дава възможност на творците да предоставят прозорец в техния творчески процес, да създават експозиция в реално време и да контактуват директно с почитателите.

Днешните артисти изпитват може би най-значимата промяна в арт културата на всички времена. И това, което им остава да направят е да се слеят с този нов онлай свят и да ни залеят с изкуство.

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →