Художникът Кихайнд Уайли: В търсене на чудотворното

Кихайнд Уайли: В търсене на чудотворното

Галерия “Стивън Фрийдман” е горда да представи втората изложба на американския художник Кихайнд Уайли (Kehinde Wiley) , озаглавена “В търсене на чудотворното”. Тази изложба е от решаващо значение за кариерата на Уайли.

Представяйки девет нови картини и първия художествен филм, Уайли преплита канона на историята на изкуството с днешната политика, за да разгледа ключови теми като миграцията, лудостта и тн.

В това вълнуващо ново творчество, Уайли се отклонява от странния портретен стил, с който е най-известен и се занимава както с класически романтизъм, така и с епичната морска алегорична живопис. В серия от морски пейзажи той улавя драматични сцени на мъже, борещи се с опасни вълни в морето и съзерцателни и спокойни портрети на мъже по бреговете. В тази колекция, художникът е заменил изключително смелите текстилни фонове на предишната работа с по-тъмни и земни тонове, които предизвикват непоколебимата природа на морето.

Уайли черпи вдъхновение от класическите портрети и реализма на ежедневието, като използва елементи от историята, за да ангажира съвременните субекти. Избирайки местни млади мъже от отдалечените островни народи, Уайли започва да снима обектите си в огледалната поза на конкретна историческа живопис. Така всеки обикновен мъж се оценява със същото значение като на историческата картина.

В момента изложбата се намира в Галерия “Стивън Фрийдман”, Лондон и е на разположение на любителите до 27 януари 2018 г.