Изложба акварел „Път” от Андриан Бекяров ще представи „Арт галерия Le Papillon”  

„Пътят до постигането на нашите цели и желания е същественият и най-важният смисъл в живота”

В изложбата ще се забележи финия лиричен реализъм във виртуозно изпълнените акварелни творби на Андриан Бекяров. Тя е включена в съпътстващата програма на второто издание на Международно Триенале на Акварела – Варна 2019.

                                                 Натюрморт

Творбите на Андриян Бекяров – известен не само с детайлния си реализъм, изпълнен както в маслена, така и в акварелна техника, но и с фантастичните и историческите си сюжети, са реализъм разказващ отвъд видимото. Петнадесетте акварела от експозицията, обединени от темата „Път“,показват не само безспорния му талант, прецизността, търпението, пълната му отдаденост към детайла и любовта му към изкуството, но и отвеждат зрителя по пътеките на случайно срещнатата красота на естествената природа.

Акварелът дава възможност на твореца да изрази поетичната си емоционална натура, а и като техника има не по-малко фини функции от тази на маслената живопис. При него се изисква много концентрация, безпогрешна прецизност, но едновременно с това той е и страстен, и елегантен, и хармоничен. Предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване в техническо, жанрово и стилово отношение и е винаги с високи изисквания към художника. И когато тази техника е овладяна до съвършенство, съчетана с безпогрешна интуиция резултата е винаги магичен – картини, които завладяват и въздействат на всички сетива и днес, и утре. Майсторски владеещ тази техника, Бекяров я предпочита, когато творбата трябва да съчетава в себе си усещане за въздушност, артистична свобода и изведен фин детайл.

                                  Път през планината

И ако акварелната техника предизвиква душата на художника, то „Пътят“ е това, което ни изгражда като личности. Именно пътят до постигането на нашите цели и намерения е същественият и най-важният смисъл, от колкото крайната точка, която сме набелязали. Пътуването, дори да няма конкретна цел, ни обогатява и ощастливява с мъдростта и хармонията на природата и хората по пътя, с малките и големи красоти, които срещаме. Пътят ни прави откриватели и изследователи и всъщност със своите открития по житейския си път ни запознават детайлните акварели на Бекяров. Лаконични, без излишен драматизъм, но с усещането за простор, с основен акцент привидно в детайл, а всъщност вълнението, което се чувства от запечатаният момент, творбите на художника внушават вътрешен мир и спокойствие. Усещането за душевна хармония и смиреност на твореца е силно и открояващо се във всичките му творби. Сякаш времето е застинало и е настъпил момента на съзерцание, който да ни пренесе отвъд ежедневните мисли. Виждаме „Морето“ през неговите очи, запознаваме се с „Морските ветерани“, радваме се на морските съкровища във вида на „Раковини“, пътешестваме през „Юни“ и минаваме „Край езерото“.

Свикнали сме да възприемаме акварела като техника, при която картините се рисуват “на един дъх”. Андриан Бекяров напълно променя представата ни за този подход и споделя защо предпочита реализма като изразно средство:

                                                                 Самотно

“Относно стила, има разлика между реализъм, хипер-реализъм, фото-реализъм и т.н. Това, което аз правя е реализъм. Стария, класически реализъм от миналото. Харесвам старите майстори и се уча от тях защото, според мен, техния светоглед е най-близо до природата. Работя по метода на фламандската живопис, на много слоеве, като първо изграждам нещата монохромно, а след това нанасям цветовете. Но това е когато рисувам с маслени бои, при акварела е по-непосредствено. Общи са само принципите на изобразяване. Под принципи имам предвид нещата, които са откривани от ренесанса насам, сфуматото и въздушната перспектива , открити от Леонардо.“

Откриването на изложбата е на 03.07.2019 г /сряда/ в 18.00 часа в салона на галерия Папийон, гр.Варна, ул.Драгоман 12 и ще продължи до 7 август 2019 г.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →