Изложба „ИГРА“ на Ива Алексиева

Изложбата „ИГРА“ на Ива Алексиева представя произведения на границата на декоративното-живописното и инсталацията. Авторката се насочва към разнообразие и експерименти с техники и изразни средства, а в основата на концепцията са картите за игра.

„Картата за игра като географска карта на една личност, на един отрязък от живота, събрал в себе си емоционални експресии и фрагменти. Картата за игра като археологическа находка. Пласт върху пласт, изменящи формата си след всяко наслагване. Или отнемане. Изследване на измеренията на личността: колко пласта, колко лица има?
52 страни на Аз-а“

Ива Алексиева завършва Национална художествена гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”, специалност Скулптура. След това бакалавър в специалност „Изобразително изкуство” към Софийския университет (Факултет по науки за образованието и изкуствата) и магистратура по „Пространствен дизайн” към НБУ. В последните години се насочва към корпоративния свят и все по-рядко участва в художествени проекти. В момента активно работи в посока уеб дизайн.

Картите за игра могат да бъдат историческо и социално огледало, наслагване на символи и значение, и в същото време инструмент за „предсказания“, за поглед в бъдещето. В процеса на времето, тестетата с карти разкриват особеностите на техния произход. Имената на картите, цветовете, емблемите и дизайните се променят в зависимост от техния произход и капризите на самите играчи на карти. Тези графични табла не са само играчки или инструменти. Те са културни отпечатъци, които разкриват обичай и култура.

Експозицията на Ива Алексиева „ИГРА“ ще може да видите в пространството на Галерия Етюд от 08 до 20 април 2019 година.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →