Фоти Фотев с изложба живопис „Необятност“

Арт галерия Le Papillon, Варна 

Откриване на 18 април, Четвъртък от 18.18 часа

Изложбата може да бъде видяна до 9 май 2019г.

Фоти Фотев е роден на 16 ноември 1941г. в с. Раклица, Бургаско. Живее и работи в Бургас. През 1976г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Стенопис”. От 1994г. е член на Съюза на българските художници, секция стенопис. Член е на международната организация за пластични изкуства АИАП /ЮНЕСКО/, член е на Дружеството на бургаските художници. Има реализирани 25 самостоятелни изложби и многобройни участия в общи изложби в България, Белгия, . Притежател е на плакет “Св. Николай Чудотворец” и грамота за особени постижения в областта на маринистичната живопис. Негови картини са притежание на много частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания и Дубай. Фоти Фотев е един от известните български маринисти. Стилът му е хиперреалистичен и се отличава с изключителна изящност. Картините му не са обикновени морски пейзажи, а по-скоро пресъздават различни настроения и състояния.

Това е първата самостоятелна изложба на Фоти Фотев във Варна. Бургаският маринист представя въздействащи 16 платна, с които той убедително пресъздава Черно море, привидно незначителни полски пейзажи през различни сезони, но всички притежаващи магнетизъм и смисъл отвъд видимото.

„Фоти Фотев е деликатен художник. Понякога се налага да преразгледаш всяка негова картина, за да се убедиш как умело бяга той от шаблона, без да нарушава класическите ни представи за живопис. Предпочита тънките, колоритни нюанси, хладните дълбоки тонове, спокойната композиция. Целият свят на художника се побира в малки по формат, но емоционално наситени картини. В тях прибавя своята романтична нагласа към природата и ни прави част от нея. Морето в пейзажите на Фоти Фотев действа магнетично. Изграждано е със ситни плътни маски. В това море трудно се плува. То те кара да стоиш на брега и те респектира със своята мощ, със своята тайнственост и красота. Дали ще рисува пейзажи, портрети, натюрморти, художникът впечатлява със своя тънък професионализъм и изящество. Той запазва усета към балансираната композиция, точен рисунък и овладян колорит. За Фоти Фотев картината е вълшебен свят, привличащ само оня зрител, който споделя философските и естетически представи на твореца.“ – казва за него Пенка Седларска, изкуствовед