Галерия “Контраст” представи изложба на посветена на Христо и Кирил Харалампиеви

На 13 февруари в галерия ,,Контраст” се състоя изложбата ,,Поколения” по инициатива на проф. Аксиния Джурова – специалист в история на изкуството. Изложбата бе посветена на склуптората на Христо Харалампиев и живописта на сина му Кирил Харалампиев.

 Аксиния Джурова разказа за своята идея за изложба на поколенията пред Sofiapress.
,,Винаги съм се интересувала  от тези поколения, които се знаимават с изкуство. Каква е причината те да запазят такава традиция, защото никак не е лесно, когато някой от фамилията е много силен.”

Христо Харалампиев отлично владее триизмерната пластика, но  успява да си извоюва собствено място в българското изкуство, като поставя традицията на ниския релеф, нещо, което е прецедент в нашата история на изкуството.  Христо Харалампиев е бил чирак в ателието на Валентин Старчев, но много бързо  се измъква от академичното щудиране  налага свой собствен стил още през 1984г с една изложба в Ботевград, където представя нисък релеф. ,,Негово участие там веднага се забеляза.”-разказа кураторът проф.Джурова.
Бълагария няма италианския Гиберти с неговите врати на катедрали в нисък релеф,  но има Христо Харалампиев, който създава място на този тип пластика в българското изкуство.

Скулпторът  пробва да работи и с материала стъкло и също му се получава великолепно. Неговите диптиси и полиптиси не са декорация към интериора, а ги развива като самостоятелен жанр. Специално при стъклото човек  има желание да обходи творбите от всички страни и да ги разгледа при различни  фон и светлина.
Христо Харалампиев е най-добрият и единствен до този момент в ниския релеф, който всъщност се превръща в негов патент.

,,Когато влязох в ателието на Кирил попаднах на една живопис, правена по стар и класически начин, пипната с ръце, не по дигитален път” – споделя своите впечатления изкуствоведът проф. Аксиния Джурова.
Носталгията по класическата живопис, към по-лиричните и камерни творби-точно това  има  в творчествто на сина Кирил Харалампиев. Както в картините, правени с масло, така и в монохромните му бели пейзажи, които са в посока на лиричната абстракция.
,,Аз мисля, че Кирил се отличава със своето пипане, има модерно усещане, но го прави по класически начин  и вече е заел своето място на художник сред поколението си.” – каза въодушевено проф. Джурова.

Общото между двамата творци  са  чувствителността  и усета на първо място за синхром с природата (както е при сина) и второ-с материала (при бащата). ,,Тази чувствителност е и унаследена и култивирана.”-според куратора на изложбата.
Прави впечатление, че творбите на баща и син не се се бият помежду си, а да се преливат по много приятен начин. Причините са деликантността и  сенсибилността, присъщи за авторите.
Посланието на тази изложба според проф. Джурова е ,,И синът на Кирил да продължи по  семейните стъпки.”

Пред Sofiapress Христо Харалампиев сподели, че прегръща идеята за изложба на поколенията, защото винаги се е интересувал от приемствеността между поколенията в областта на изкуствата. А неговия наследник Кирил каза, че е ,,голяма отговорност да прави експозиция редом до своя баща”, но и огромна емоция за него.

Мариела Петкова