Световна обиколка на националните галерии и музеи

Картини на прерафаелитите в Националната галерия на Австралия

Националната галерия на Австралия се намира в столицата Канбера. Институцията е основана през 1967 година. Галерията представя изложба с едни от най-големите образци на прерафаелитското братство, които за първи път напускат територията на галерията й в Лондон. Групата е основана в средата на XX век. Обединени от влечението си към естетиката на Средновековието бунтарите искат да отхвърлят това, което смятат за механичен подход.

Шедьовърът на Джон Еврет Миле – “Офелия”

Възприет първо от маниеристите, които се появяват след Рафаело и Микеланджело. Основното им противопоставяне е срещу  влиянието на сър Джошуа Рейнолдс, основателя на Кралската академия на изкуствата. Стремежът им е стилът да се доближава до детайлните, наситени с цветове и сложни композиции от периода на италианските Триченто и Куатроченто, от немските Назарени и фламандските художници, а също така и от художниците от ранния италиански ренесанс. Може да се види шедьовърът на Джон Еврет Миле „Офелия”. Важна творба, която вдъхновява основаването на Лондонската галерия „Тейт”. Моделът е легендарната Елизабет Сийдл. Тя може да бъде разпозната и в картините на друг от основоположниците на движението Данте Габриел Росети. Друг виден представител Джон Уйлям Уотърхаус в картината си „Лейди от Шалот”, изобразява легендата за Илейн от Астолат, която умира от мъка, защото Ланселот не отговаря на чувствата й. Школата на прерафаелизма намира отражение в живописта, архитектурата и приложното изкуство. Изложбата „Любов и желание” продължава до 28 април 2019 година.

Датският златен век в националния музей за изкуствата на Швеция

Националният музей на изкуствата в Стокхолм

Намира се в центъра на Стокхолм. Основан през 1792 г. Там могат да бъдат видени образци от т.н. датски златен век в изобразителното изкуство. Рамките на периода са от 1800 г. до 1864 г. – време на социални размествания в обществото. Картините са вдъхновени от непосредствената реалност. Художниците обаче канят зрителите да си се представят в един друг свят в който на детайла е обърнато не малко внимание. Експозицията се фокусира върху ключови теми като: пътуванията, семейството, Копенхаген, както и върху социалните, политическите, културните, икономическите условия. Не са подминати хуморът, интимността и чувствителността. Сред художниците са: Кристофър Екезберг, Константин Хансен, Петер Скоргард, Кристен Кьопке и др. Най-доброто от датския златен век може да бъде видян до 21 юли т.г. в Националната галерия на Швеция.

Ранни фотографии на Диан Арбъс в Галерия „Хайлард” в Лондон

Галерията ни показва ранни произведения на  Диан Арбъс. Фотографката на маргиналите, на различните, на другите.

Една от фотографиите на Диан Арбъс – “Еднояйчни близначки”

Арбъс е родена през 1923 г. в Ню Йорк. Това е и основният терен на който намира своите модели. Първоначално започва да работи със съпруга си, но след 1956 г. се съсредоточава върху собствените си търсения. Изложбата проследява този период до 1962 г. Мъжът на една от снимките Джак Байкър казва, че фотографката го е преследвала навсякъде, докато най-накрая го заснеме. Кръщава кадъра „Джак Дракула в бара”. За разлика от много от своите колеги Арбъс не търсела спонтанността на улицата. Тя ни криела своя фотоапарат – напротив искала да бъде видяна, да има взаимодействие между нея и субекта. Особено важно е че галерията прилага една нова тенденция при експонирането на изкуство – всяко произведение да е разположено на самостоятелна стена. Така посетителите са окуражени да се приближат до сниманите на 35-милиметрова лента фотографии. Снимките са част от колекцията на музея „Метрополитън”, а изложбата на Диан Арбъс в Лондон продължава до 6-и май 2019 г.

Кара Лоукър в Ню Йоркския музей „Харвард Арт”

Музеят е част от едноименният американски университет  Институцията представя 4 важни произведения от колекцията си. Техен Автор е Кара Лоукър. Основни теми за родената през 1969 година художничка са: расата, робството, полът, агресията и сексуалността. Тя става известна още в началото на 90-те години с работи, които изследват ужаса на робството. В работата си Лоукър се занимава със стереотипите на миналото, които все още са актуални, както и критикува политическата и обществена среда в САЩ в момента.Произведенията могат да бъдат видени до 6-и октомври.

Източник БНТ, снимки: Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →