Жената като операционна система чрез скулптура, медал и графика

Тази седмица в галерия Нюанс бе откриването на изложбата “OS:EVA”. Темата, която обединява трите авторки – Надежда Розева-Грийн, Емануела Ковач и Нина Лишовска, е съвременната жена и нейните роли.

Изложбата съчетава три напълно различни стила – съвременен медал, скулптура и графика. Освен разнородните жанрове, за проекта е отличителен и фактът, че трите авторки не са се познавали в хода на подготовката на творбите си, сподели кураторът Христина Бобокова. Именно тя е човекът, който ги събира заедно и ги запознава една с друга едва два дни преди официалното откриване. Относно това, което ги обединява, г-жа Бобокова сподели: “Основното сходство, което намирам, е че те работят с метал, а той минава през ръцете и отпечатъкът винаги присъства в процеса на работа”. По-късно продължи с думите, че естетиката и емоцията в работите им също се допълват отлично.

“Исках да представя жени, които са достатъчно утвърдени в работата си като професионалисти, но все пак образите им не са преекспонирани”, коментира пред sofiapress кураторът на изложбата.

За своите графични произведения, Емануела Ковач разказа, че са част от три цикъла – “Игра на дама”, създаден специално за изложбата, “24 часа самота” и “Ден и нощ”. Елементът, който откриваме и в трите, е кръгът, а също така и числото 24. Толкова са позициите при играта Дама и часовете в денонощието. “И в трите цикъла присъстват крайности – мъж-жена; нощ-ден; черно-бяло, но аз без да искам, подсъзнателно, постигам баланса”, ни разкри авторката.

“Изкуство в България се прави много трудно”, коментира в откриването г-жа Лишовска. А пред sofiaress допълни, че когато средата не те подкрепя и разбира, това допълнително утежнява и без това нелекия процес. В скулптурите си тя основно използва метал, а акцентите са от стъкло или дърво. Планира и втори цикъл, вдъхновението за който се крие в астрономията и енигмите на небесното пространство. За творбите от първия цикъл, които може да видите в галерия Нюанс, авторката споделя: “Искам те да въздействат без значение по какъв начин – да издават студенина, леко безпокойство…да са ужасни, и мисля че съм го постигнала”.

По повод на българските елементи, които откриваме в показаните медали, авторката – Надежда Розева-Грийн, споделя, че човек не може да избяга от корените си. Въпреки, че тя е завършила в САЩ, се чувства много добре, когато прави изложби в България. “Работя за популяризирането на медал чрез Фейсбук страницата си, сайта си и различни уъркшопи за деца, които съм организирала през годините”, обнадеждено сподели Розева и загатна за проект, по който работи в момента и е с международно значение, отново свързан с медала.

Че жени могат да работят заедно, без да настъпи хаос, свидетелства необичайният проект “OS:EVA”, се пошегува кураторът г-жа Бобошева.
Изложбата ще остане в галерия Нюанс до 11.03.2018г.

Виолета Цолова