Как институтът “Джакомети” е изградил перфектно подобие на оригиналното хаотично студио

Симулацията не е единственото средство за въздействие, което институцията има в магазина за любители на скулптури.

          Алберто Джакомети в студиото, Париж, copyright Giacometti Estate (Giacometti Foundation and ADAGP)

Студиото на Алберто Джакомети се превръща в Монпарнас в Париж, повече от половин век след като швейцарският художник умира и напуска малкото пространство, изпълнено със скулптури и картини. Неговото оригинално студио в Hippolyte-Maindron вече не съществува, но за сметка на това Фондацията “Джакомети” пресъздава пространството, което той оставя през 1966 година в новия институт “Джакомети”, който ще бъде открит на 21 юни в историческата сграда в същия квартал.

                                  Реконструкциа на студиото, Париж 2018г, (Giacometti Foundation and ADAGP)

Катрин Гриние, бивш заместник-директор на Националната художествена академия (Musée National d’Art Moderne) в центъра Помпиду, е преобразувала Фондацията “Джакомети” от поемането на поста през 2014г. Тя споделя, че реконструкцията е станала възможна, благодарение на това, че Джакомети приветства фотографи и писатели в неговото тясно работно място.  Неговият приятел, драматургът Самуел Бекет е редовен посетител от 1930 година. След появата на Марлен Дитрих, филмова звезда и екстровертен художник, става популярно.

Фотографи, които посещават пространството са Роберт Дойнеу, Сабин Вайс, Гордън Паркс и Ернст Шайдегер. Модният фотограф Петер Линдберг следва техните стъпки, като заснема скулптури за първи път за шоу в новия институт, който ще бъде отворен в началото на 2019 година.

Студио на Алберто Джакомети, снимка на Сабин Вайс, Париж, 2018г, copyright Giacometti Estate (Giacometti Foundation and ADAGP)

Встъпителната изложба ще представи приятелството на Джакомети с писателя Жан Генет.  Двамата се срещат за първи път през 1958г. Генет пише за скулптура и художника.

Институтът “Джакомети” не е голямо пространство, намира се в къща от 20-те години, която е служила за студио на художника и интериорен дизайнер Пол Фоло.

        Галерия в института “Джакомети”, Париж, 2018 год. copyright Giacometti Estate (Giacometti Foundation and ADAGP)

Оригиналното студио на Джакомети е голямо само 20 квадратни метра. “Колкото повече време стоя, толкова по-голямо става. Мога да намеря и да поставя всичко, което искам.”, казва Джакомети.

Повече от 70 скулптури ще бъдат представени в реконструираното студио, включително последните творби на артиста преди да почине.

Константина Костова

About Константина Костова

View all posts by Константина Костова →

One Comment on “Как институтът “Джакомети” е изградил перфектно подобие на оригиналното хаотично студио”

Comments are closed.