Как картините получават своята цена

Как експертите определят стойността на дадено произведение? Какво движи цените на изкуството нагоре и надолу? Водещият икономист в областта на изкуствата Клеър МакАндрю дава представа за основните движещи сили в този сложен процес в първия от четирите сегмента от сегашния курс на Christie’s Education „Икономика на пазарните изкуства“, който се публикува в Artsy.

МакАндрю е автор на авторитетния годишен доклад „The Art Market“, публикуван от Арт Базел и UBS, и е написал множество книги за международния пазар на изкуства и финансовите структури, които го подкрепят и управляват. В този филм отваря теми и обективни компоненти, които определят как се оценяват творбите. Сред най-важните фактори е относителната слава на художника, който е направил творбата, както и позицията ѝ в световния арт пазар или регионален пазар, на който ще се продава творбата.

Въпреки това, много допълнителни фактори усложняват тази процедура. Например цените на произведенията на изкуството обикновено се повишават с увеличаването на размерите им, но само до определена точка, при която произведението на изкуството може да е твърде голямо за мнозинството от купувачите. Средата на изкуството може също да допринесе за цената му: Картините обикновено получават най-високите цени, но това зависи от художника, ако например е по-известен с произведенията си на хартия.

МакАндрю също така обсъжда произвиденията с повече нюанси, чиито произход и историята може да има влияние върху нейната стойност, както и ефектите, които тенденциите и социалните промени оказват – например, преместването от религиозното изкуство в по-съвременно – могат да имат влияние върху цените.

Д-р Клеър МакАндрю е културен икономист, специализиран в пазарите на изкуства, антики и колекционерска продукция. Тя е автор на “The Art Market”, годишен доклад, публикуван от Art Basel и UBS.

Снимка: Париж,
Centre Pompidou- Marcel Duchamp award, Карина Попова

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →