Какво купихме и продадохме онлайн през 2017 година

Българите все повече разчитат на електронната търговия като начин за пазаруване. Това коментира Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX за България, който представи статистически данни на платформата за 2017 година.

Как стои разпределението на пазара

Над 2 млн българи използват платформата на OLХ, което е половината от населението, използващо Интернет, според проучване на компанията.

Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX за България

Водещи по търсене за цялата страна са категориите “автомобили и авточасти”, “електроника” (в частност мобилни телефони), както и “автоаксесоари и уреди за навигация”. Сред най-популярните сегменти на платформата попадат и “компютърни части и аксесоари”, “спортни стоки” ,”гуми и джанти”. Камен Янкулов посочи като най-предлагани стоки, тези в категориите “мода ,”стоки за бебето и детето”, и “електроника”.

При обявите за автомобили и авточасти се наблюдава повишено търсене и предлагане в Перник и София с близо 40% спрямо 2016г. като масовият потребител търси изгодни сделки за автомобили втора ръка. Тази тенденция е особено засилена и при авточастите.

Смартфоните традиционно са най-търсеният и предлаган артикул в категория “електроника”, а най-популярната марка остава iPhone, следвана от Samsung.

Данните на OLX за изминалата година отчитат повишено търсене на имоти по Черноморието, като потребителите търсят имоти с цел инвестиция и бизнес. В категория “екскурзии и почивки” се запазва тенденцията от 2016г .за търсене на къщи за гости като предпочитан тип туризъм.

За 2017г. най-много стоки и услуги са се предлагали в градовете София-град и Варна. След тях са Бургас, Перник, Пловдив, Велико Търново. В дъното на класацията е Благоевград.

На въпрос на Sofiapress, относно възможността за регулиране на фалшивите обяви, Камен Янкулов отговори, че България се отличава от Западна Европа по това, тъй като там има орган, който да регулира електронната търговия и самите компании лесно следват законовите норми. “В нашия регион няма такава регулация и е много трудно за една компания като нашата да прави регулация на пазар, който не е законово регулиран“, коментира изпълнителният директор. Янкулов изтъква, че такава регулация все пак трябва да има.

 

 

По текста работиха Виолета Цолова и Мариела Петкова

Мариела Петкова