Калия Калъчева: “Изкуството е такава голяма любов, която не може да те остави неработещ”

В четвъртък вечер на 25-ти април се отпразнува четвъртият рожден ден на Галерия А+. Той беше отбелязан с впечатляващата изложба “Светлина” на известния български художник Калия Калъчева.

Изложбата е  “продължение на предишната ми, която беше “Въздух върху дърво”, сподели Калъчева пред Sofiapress.com.  Вдъхновение на художничката е дървото. С широка усмивка тя споделя, че за нея “изкуството е такава голяма любов , че не може да те остави неработещ”.

На въпроса дали млад художник като нея може да се издържа само от това, артистката уверено заяви, че е напълно възможно и стимулиращо.  Калия Калъчева не помни откога се е запалила по изкуството, тъй като е била много малка. Нейните самостоятелни изложби надхвърлят тринадесет, самата тя е спряла да ги брои след като е минала десетата й изложба.

В приятната атмосфера, създадена от младия изпълнител на пиано Мария Димитрова, беше представена художничката Калъчева. Тя сподели, че всъщност е подготвяла тази изложба в продължение на пет години, като “винаги знаех, че ще бъде в тази галерия”.

На откриването на изложбата и празнуването на четвъртия рожден ден на Галерия А+, галеристът Ангелика Радева сподели, че това е последното събитие на А+, тъй като галерията в момента е в търсене на ново пространство, което “да превърне в своя обител”.

В работата си Калия комбинира класическата техника живопис върху дърво със съвременната медия акрил. Тя прави вълнуващи размени, като играе с нашите перцепции, светлината става плътна, а пространствата- ефирни. Калия е един от съвременните български артисти, които през последните години успяха да развият творчеството си изключително много. Нейни произведения са част от големи европейски колекции, както на музеи, така и на частни колекционери“, сподели Радева в обръщение към гостите на изложбата.

Младият артист Калия Калъчева е родена в София през 1986 година. Тя има магистърска степен по живопис в Националната художествена академия в София. Носител е на Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на Фондация „Едмонд Демирджиян”.

 

 

Константина Костова

About Константина Костова

View all posts by Константина Костова →

One Comment on “Калия Калъчева: “Изкуството е такава голяма любов, която не може да те остави неработещ””

Comments are closed.