От края на май в галерия „Ракурси“ имаме възможност да видим една впечатляваща изложба, чиято основна тема е светлината. Тя е дело на младия художник Камен Старчев, характерен с яркия си почерк и разпознаваем стил. Една чиста и стилна визуална изява.

Неговите композиции провокират въображението със своята абстрактност, представена в изчистени форми и обеми. Те се разгръщат чрез векторната графика, която художникът използва от години, в опит за осмисляне на философски проблеми. Почеркът му е прецизен, минималистичен, интелигентен.

„Темата на изложбата е изцяло и единствено, и само дневната светлина. Сама по себе си като ежедневие, като феномен, като символ, като явление. Това са определени представи и усещания, които аз представям чрез средството на изображението. Един цикъл от девет работи, който се нарича „Дневна светлина“, разказващ за нейния образ.“ – споделя относно акцента на изложбата си Камен Старчев.

Към произведенията не е приложен текст, а е оставено само тяхното заглавие като ориентир към усещания, за които самият автор казва, че трудно биха могли да се опишат с думи.

Подобно на предишния си проект „Последен репортаж“ Камен Старчев отново се обръща към векторната графика. Това само показва верността на артиста към намерения почерк. Всички произведения от изложбата са създадени посредством срещата на дигитален пигментен печат и хартията.

На въпроса на София Прес как настоящата му работа се свързва с  предишните негови проекти и защо е провокиран именно от светлината, той отговари синтезирано:

„Не съм сигурен. Просто така се получава, както всеки път.“

Изложбата ще бъде отворена до 12 юни.

 

Comments

comments