Китаристът на “Стинг” – Доминик Милър, представя „ABSINTHE” с концерт в Пловдив

След 6 години той отново е в Пловдив, за да представи последния си 16-и солов проект „ABSINTHE”

Китаристът на Стинг – Доминик Милър избра Пловдив като единствена спирка на Балканите от световното си турне. Милър е автор на едни от най-знаковите песни на Стинг като „Shape of Heart”, La Belle Dame” и „Sans regrets”. Работил и с други емблематични имена като Фил Колинс, LEVEL 42, Тина Търнър и др.

* За организацията на концерта

Доминик Милър не е за първи път в България.  Преди 6 години Дорина Маркова довежда Доминик  Милър с други негови бележити приятели в античния град, където пребивават около 4-5 дни.

Организатор на събитието в Пловдив е музикантът Петър Салчев , който обяснява с какво се отличава „ABSINTHE”  от другите му солови проекти досега – „Мисля, че интересът е насочен повече към една фузия и еклектика – смесване на различни впечатления и култури, които неговата личност носи в цялото му творчество. Той е роден в Аржентина. Баща му е ирландец. Учи в Лондон, а сега живее в Южна Франция. Няма думи в съвременната лексика, която да определи стила на неговия звук, стила на неговото послание. Като човек, който представя изкуството на други приятели, колеги е многопластовото изразяване в изкуството или по-скоро втория план. Всеки е чул за Стинг, но за Доминик не толкова много. Хората, които не са винаги на сцената отпред и водят парада е изключително важен в съвременното изкуство, а хората,  с които Доминик  идва в Пловдив са точно такива” – споделя организаторът на събитието.

Петър Салвчев сподели още, че концертът е продаден от около две седмици. Интересът към Доминик е страхотен. „Концертът можехме да го направим навсякъде, дори и в Солун, Варна – това са градове, които също много обичам, но аз предпочетох Пловдив, защото работата ми не е да изсипем едни пари на някого, той да дойде да направи концерта и да си тръгне. Работата ми е да го запозная с историята ни, с мястото където той пребивава макар и за ден два, с храната с която аз ежедневно се храня, да я споделя с него.  И общо взето музиката е на втори план. Тя никога не е първопричината. Първата причина е тези хора да разберат, че има още едно  вълшебно място на света и то се казва България, Пловдив разбира се, лаконичен е Петър Салчев.

Това, което ще види този път Доминик е лицата на хората. Защото на Античния театър това е много трудно. За него това ще е почти клубно участие с около 600 негови верни почитатели. Мисля, че този път ще има едно друго преживяване Доминик, – допълва музикантът.

На 16-и март 2019 г. Доминик ще подели сцената на ГДК „Борис Христов” в Пловдив с още един от колосите на съвременната поп култура – Майк Линдъп от легендарните LEVEL 42, както и  Никола Фижман – бас, Сантиаго Ариас – бандеон и Жив Равиц – ударни.

 Проекта се осъществява от Сдружение за култура и образование Милчо Левиев с подкрепата на Община Пловдив, в партньорство с TATRATEA.

Източник: БНТ, снимки: Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →