Когато архитектурата среща сюрреализма

Какво ще се случи, когато се се смесят архитектура, симететрия, минимализъм и мода, съчетани в добре премерени цветови палтитри? Скпреяваме всичко това с доза приятелство и резултатът е  “Другото подобно“. Проектът обединява стила на два талантливи фотографа – Джун Ким и Мишел Чо по време на съвместните им пътувания из Лос Анджелис, Ню Мексико и Испания.

“Някъде между реалността и фантазията. Винаги са ме привличали места, чиито пространства са геометрични до поетичност. Те сякаш разказват история чрез съвършенството на своето построение.” – разказва Ким.

Композициите им са изчистени в своята симетрия. Въвлечени са съвременни архитектурни решения в лицето на иконичната La Muralla Roja(Червената стена) на Рикардо Бофил, намираща се в испанския град Калпе. Около този перфекционизъм на формата преминават човешки фигури, заснети в гръб. Лицата им дразнят с лекото загатване, но така и не се показват напълно пред камерата. Те остават анонимни и навяват усещане за драматизъм и напрежение.

Дуалистичното усещане на хармония и тайнственост е заснето с широкоъгълен обектив от разстояние. С този подход Джун и Мишел ни представят сюрреалистично обстановка, чиито топли тонове навявват усещане за дълго лято, каквото може да бъде само през детството. Цветовите решения не напомнят ли леко на “Проектът Флорида” на Шон Бейкър?

Особеностите на конструкцията наподобяват начина, по който мозъкът ни филтрира реалността в мечтите ни. Сградите са архитектурти на нашата менталност, където обектите са илюстрация на търсенето на идентичността. Дублирани, те се скитат напразно и отчаяно търсят усещане за единство. На друга фотография жена е показана отново в гръб. Цялата композиция би трябвало да се асоциира с хармония, но женската фигура изглежда разстроена, сякаш загубена в себе си. Със своя първи съвместен проект Ким и Чо представят по силен, но и деликатен начин наратива за борбата с психическия дисбаланс.

Вдъхновението на двете жени идва от всевъзможни източници – литература, музика, винаги съпоставено с личния им опит. В бъдеще те планират да продължат да развиват създадения вече почерк и в киното.

@Ignant

 

Aesthetica Magazine

 

 

Екатерина Ангелова

About Екатерина Ангелова

View all posts by Екатерина Ангелова →