Кой ще наследи Валери Симеонов?

Конструкцията на властта става по-здрава

Подадената от вицепремиера  Валери Симеонов оставка и приета от премиера Бойко Борисов не счупва, а дори заздравява конструкцията на властта, обяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той очаква и успокояване на обстановката на протести през последните дни.

Управляващите не са били изненадани от оставката на Валери Симеонов, стана ясно от думите на Цветан Цветанов. Според него Валери Симеонов е изразявал нагласа в този смисъл през последните дни. „Самият Симеонов в последните дни винаги е имал и такива изказвания в по-тесен формат, когато сме обсъждали темата и той казва, че за него властта не е всичко и би приел да подаде оставка“ – заяви Цветанов. Правителството излиза по-работоспособно след оставката. Всяко едно напрежение, което се създава има отражение на управленската мощ. Оттук нататък с Валери Симеонов ще продължим да работим заедно. Убеден съм, че с действията с той е допринасял за една добра работоспособност в политиките, които сме отстоявали, каза още Цветан Цветанов.

В тази връзка той сподели, че не се очакват промени в коалиционното споразумение с патриотите.

Самият Валери Симеонов обяви, че оставката е плод на лично решение и не му е оказан натиск от никого.

– „Повиках ви за да обявя пред вас, моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на РБългария. Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дни, от която кампания, като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред МС, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на поста, който заемам, а и върху народни представители от Националния фронт за спасение на България. Наясно съм също така, че тази медийна кампания, удря върху рейтинга и авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия и предпоставки за обществени настроения, протести и атаки, това аз не мога да си го позволя“ – каза Валери Симеонов.

Решението е било взето първо от малката патриотична коалиция и едва тогава е било представено на премиера Бойко Борисов. Веднага след оставката той обяви, че я приема, а  предсрочните избори не са на дневен ред, стана ясно.

Според ГЕРБ оставката на Симеонов ще успокои ситуацията и ще нормализира средата за работа.


Каракачанов: Симеонов се връща в парламента, вероятно той ще предложи нов вицепремиер – снимка: OFFnews.bg

Не е ясно, кой ще смени Валери Симеонов, но ГЕРБ бяха категорични, че патриотите сами трябва да определят човек.

От опозицията оцениха оставката като оправдана – „Недопустимо е да имаш груб и вулгарен език, още повече да обиждаш нещо, което е изключително свято за българина – майката“ – заяви Таско Ерменков, депутат от БСП.

„Голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия. Искаме да поздравим майките на деца с увреждания, че 26 дни не отстъпиха от най-милото,което има една майка – детето си. Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха. Голямата победа е, че чувството на справедливост е надделяло над страха и апатията“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията. Тя е на мнение, че оставката на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов е била задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и е неискрена. Тя заяви, че Симеонов си е подал оставката не защото е разбрал какво е направил, а за да осигури спокойствие на управляващите.

БСП ще бъде изразител и вносител на разумните и аргументирани искания на протестите-снимка: БГНЕС

„Оставката няма да промени нищо, защото управляващите не искат да променят политиките. Протестите вече не са за една или друга личност, а те са за провежданите политики, а видимо управляващите не искат да ги променят“, посочи Нинова и призова правителството да изпълни исканията на протестиращите. „Един път отхвърлихте техните искания, помислете си преди да гласувате на второ четене следващата седмица“, закани се соцводачът и добави, че от БСП ще продължат да бъдат изразители и вносители на част от исканията на протестите, които са аргументирани, разумни, възможни и подкрепени с числа.

Какво следва оттук нататък?

Валери Симеонов се връща в Народното събрание. Оттам обаче трябва да изпадне депутатката от Атака Миглена Александрова. Това променя бройките на депутатите от всяка партия от Патриотичния фронт, ВМРО остават 11,НФСБ стават 9, а от Атака само 7 депутати.

Въпросът е кой ще смени Валери Симеонов на поста вицепремиер. Неофициално има  две номинации. Едната е на Борис Ячев от НФСБ, а другата на Явор Нотев от Атака.

Очаква се яснота, кога ще е гласуването в Народното събрание.

Източник: bTVnovini, БТА

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →