Големият поет Христо Ганов

Поетични творби на Христо Ганов са преведени на над 10 чуждестранни езици, награждавани са в национални и международни конкурси. Заслужил гражданин на Плевен.

Христо Александров Ганов е роден на 3. 01. 1938 г. в село Брест, Плевенска област.
Автор е на стихосбирките „Самооткритие” , „Същност” , „Червени есени”, „Времето е път”, „Следобед”, „Кафяви острови”, „Суеверие, наречено Любов”, „Антизвезда”, „Лирична азбука”, „Студеният връх на огъня”, „Евангелие за българи”, „Цвят и дума” (стихове, посветени на българските художници), „Потъмнели отблясъци”, „Случайната сълза в окото” (2007), „Вървя към дъжда” (2008), том литературна мемоаристика „Животът на думите и думите на живота”.


Христо Ганов е носител на литературната награда „Георги Джагаров“ за 2014 г., съобщи БНР. Призът се дава за патриотична поезия и е учреден преди 10 години от Съюза на българските писатели

Пред вестник  ,,Посредник” Ганов споделя наградата за него означава много, тя е за цялостно творчество. Джагаров е един от големите съвременни български поети и драматурзи. Той е бивш председател на Съюза на писателите и има огромни заслуги за живота, дейността и разрастването на му. 

На въпроса кое повече му носи удовлетворение: да пише проза или стихове, той отговоря категорично 
,,Стихове!”, защото ,,това е начинът, по който най-лесно мога да изразя своята представа за света, за човека, своята жизнена философия, принципи, възгледи и морал.”

,,Аз повече съм читател, отколкото писател.” , разкрива  поетът Христо Ганов, който има ,,стотици любими книги” . Допълва още, че имаме много талантливи поети, като плевенската школа е много силна.

Част от произведението му ,,Вървя към дъжда” :  

… Какво е опитът, животът, аз ­
познание, което значи болка.
Не плащаме ли за минутна страст
с години от живота си… Със колко?
И пак към изпитания вървим
така отчаяно, така епично,
макар да знаем, че ще изгорим
от тяхното докосване трагично.

 

Мариела Петкова