Кой е Йордан Милев?

снимка: БНР

 

 

През  2010г. националната  награда за патриотична поезия „Иван Нивянин” се присъди на Йордан Тошев Милев, за цялостното му литературно творчество, като сценарист на телевизионния филм за поета Иван Нивянин и за издадената през 2008 г. стихосбирка „Вечният сезон”. 

Йордан Тошев Милев, български поет, писател и преводач, е роден на 15.01.1933 г. в село Алтимир, Врачанска област.
Автор на повече от 20 поетични и пътеписни книги, сред които „Любовта на цветовете”, „Нестинарски танц”,  „Далечни погледи” ,  „Участ” ,  „Завръщане от Вавилон”  „99 нощи с Шехерезада”, „И алени цветя ще разцъфтят…” ,  „Под покрива на света”, „Неизвестни брегове” , „Барабани на джунглата” , „Господин Дръж Ми Чадъра” , „Триумфална арка в зоопарка” .

Носител на редица престижни наши („Иван Нивянин”) и чуждестранни награди за поезия и преводи. Създател на трисерийния телевизионния филм „Обратно пътуване” за поетите Иван Нивянин, Васил Воденичарски,  както и за партизаните Крум Беличовски и Дафина Чергарска.

Йордан Милев е  член на Съюза на българските писатели. Председател е на Постоянната комисия към СБП за сътрудничество с Асоциацията на африканско-азиатските писатели.

От 1993г. Йордан Милев живее и твори със семейството си във Вашингтон, САЩ.

Мариела Петкова