Кой се крие зад забавните видеа, популярни в интернет?

Дойчин Трендафилов е млад български актьор, известен  в интернет пространството, най-вече сред младото поколение с интересните и забавни видеа, които прави. Той се впуска в различни проекти, които добиват голяма популярност. За идеята на клипчетата, бъдещето на  видеоразпространението в България, основната задача на изкуството и за още много интересни теми Дойчин Трендафилов сподели пред Константина Костова.

Би ли ни разказал с няколко думи за себе си, какво си завършил, с какво се занимаваш?
Израснал съм в град Ямбол, където имаме голям парк, нов център и прекрасен театър. От още много малък обичах да влизам в най-различни образи и да променям гласа си. Благодаря на София Карастоянова, която насочи цялата ми тази енергия в правилното място, а именно театъра. Прекарах тинейджърството си в театрална група  „Палечко“ към ДТ „Невена Коканова“. След като завърших гимназия заминах за Лондон, където учих театрално изкуство към East 15 Acting School. Там научих много и се запознах с изключително интересни хора. В момента се занимавам предимно със скечове. С група приятели имаме шоу, наречено „Таковата Шоу“, а отделно участвам и в продукции на 7Talents – уеб сериала „Апартамент 404“ и „Хейт Машина“. Наскоро завършихме снимките на нов сериал за геймъри – „Новакът“. Тайничко, всъщност не съвсем тайничко, се надявам някой ден да се позавъртя и на голям екран.

Как се зароди идеята да правиш видеа и да ги публикуваш в интернет?
Всъщност такава идея нямах. След като се върнах от Лондон, „Таковата Шоу“ беше отдавна популярно сред влогърите. С Мартин Банов, един от основателите и мой бивш съученик, си говорихме на няколко пъти да заснемем нещо забавно и кратко. Той ми предложи да заснемем един скеч, аз се съгласих и така нахлух в тяхното шоу. След това заснехме още няколко доста сполучливи и така се завъртя колелото.

В новия уеб сериал “Новакът”, участваш с още четирима души, как се сформира екипът?

Дойчин Трендафилов


Режисьор на сериала е Орлин Милчев-Атила, с когото работя и съм работил и по други проекти. Сценарист пък е Деян Георгиев, както и в „Хейт Машина“. И двамата са огромни професионалисти и пичове. Нямах удоволствието да се познавам с останалите актьори преди това – Елена Замяркова, Сотир Мелев и Станислав Кертиков, но пък беше адски забавно по време на снимки и си паснахме доста бързо.

Каква е основната задача на проекта?
Да забавлява, както всеки един такъв, в който съм участвал досега. Съсловието на геймърите в България през последните години расте изключително бързо. Правят се лайфове, стрийминги, но досега нямаше български сериал, в който зрителите могат да се припознаят и посмеят. Коцето NoTNX – едно от най-известните имена в българския гейминг също ни партнира и това прави сериала  достоверен.

В “Хейт машина” ти се превъплъщаваш в образа на Ицо Помпата. Кой измисля сценария, ситуациите и темите на отелните видеа?
Сценарист е Деян Георгиев, един супер забавен човек с много идеи, бордни игри и три деца. Идеята на проекта е да говорим за нещата, който ни заобикалят и провокират ежедневно. Именно Ицо Помпата е гласът на народа – казва нещата, който всички ние мислим, но нямаме смелост да кажем. Ситуациите се получават от само себе си – обичаме да провокираме хората и да ги накараме да се усмихват.

Защо точно Ицо Помпата?
В момента е модерно всеки да е с прякор – от „бизнесмени“ до престъпници, че чак до политици. Ицо е народен човек от Ямбол. Решихме да е Ицо, а не Христо, за да може публиката да го усети по-близък. „Помпата“ идва от това, че в хейта и страстта си, той „помпи“ думите и мислите. Плюс това отново придава на името „народност“.

Мислиш ли, че си приличате с персонажа ти?
Имаме някои допирни точки, да. И двамата сме от Ямбол. И двамата не крием нищо от хората около нас – от хубаво до лошо. Но като цяло, Дойчин не би се впуснал в разговор с непознати по улицата в ежедневието си.

В едно от видеата героят ти казва, че прави тези клипчета, за да стане успешен. Смяташ ли, че другите млади артисти могат да имат материално стимулиране, за да правят подобни неща?
Смятам, че в България тепърва ще се развива видеоразпространението на сериали и филми основно чрез интернет. Младите хора все по-рядко имат връзка с телевизията и все повече, ако не и само с интернет пространството и социалните мрежи. Много от западните популярни сериали и продукции в момента се разпространяват изцяло на такива платформи. Интернет ти дава свободата да заснемеш и представиш пред публиката каквото пожелаеш. Не са малко примерите за хора, който се издържат ицяло от правенето на клипове. Но най-важното, както при всичко е първо да го правиш със страст, след това да търсиш шума на парите.

А каква е твоята мотивация да се занимаваш с интересни и забавни клипчета?
Обичта ми към играта. Да се провокирам и разсмивам хората.

Разпознаваем ли си на улицата и имаш ли много фенове?
Да. След като заснехме „Автошколата на Бат Герги‘‘ , бях на море с група приятели. Клипът придоби известна популярност за това време, но не очаквах, че ще чуя в Гърция: „Бат Герги! Голям си!“. След това започнаха да се обръщат към мен с имената и на останалите герои. Но си признавам, че не знам как да се държа, когато някой ме спре на улицата и ме поздрави. Ставам притеснителен и блокирам.

Каква е основната задача на изкуството според теб- да провокира, да развлича или да въздейства?
И трите. В която и да е форма, изкуството понякога просто трябва да ни пренесе в друго измерение, далеч от ежедневието ни. В други моменти то трябва да те провокира, за да се развиваш като човек и да ставаш по-добър като такъв. И не на последно място да въздейства на сетивата ти с наслада. Най-хубаво е, когато и трите се случат наведнъж. 

Константина Костова

About Константина Костова

View all posts by Константина Костова →

One Comment on “Кой се крие зад забавните видеа, популярни в интернет?”

Comments are closed.