Концерт в памет на Маестро Никола Гюзелев

Концертът ще бъде съпроводен  с връчване на Международната награда ”Никола Гюзелев 2019″

На 23 юни 2019 г. от 19.00 ч. Зала България ще бъде домакин на концерт в памет на Маестро Никола Гюзелев и връчване на Медународната награда „Никола Гюзелев 2019” с участието на Филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент Серджо Олива”.

Събитието се осъществява благодарение съвместната работа на Софийска Филхармония, Фондация Никола Гюзелев,  Италианският Културен институт, Българска Академия на Науките и Асоциация Артемидия от Рим,  с подкрепата на Министерството на културата, Италианското посолство и Италианския културен институт в София и Община Павликени.

Маестро Никола Гюзелев (17 август 1936 г. – 16 май 2014 г.)

Международна награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2019 г. за оперно изпълнителско и изобразително изкуство e учредена през 2016 г. в БАН по повод 80-годишния юбилей на прочутия български оперен артист и художник Маестро Никола Гюзелев. Международна Награда ‘’Никола Гюзелев’’ е предназначена да означи достойнствата на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високо ниво на майсторство и талант и по този начин да популяризира дейността, постиженията и таланта им, в българския и в международния културен живот. Наградите ‘’Никола Гюзелев’’ и награждаването с тях има за цел също още по-задълбоченото популяризиране на българските таланти и заслужили имена в оперно изпълнителското и в изобразителното изкуства за още по-значимо укрепване положителния облик на България в Европа и света.

Наградата се връчва в рамките на престижни певчески и културни форуми на всеки две години, в страната и чужбина. През 2019 г. е нейното трето издание. Тази Награда, както и Фондацията носеща името на Никола Гюзелев има за основна цел да съхранява и подхранва за бъдещите поколения паметта за големия българин, човек и разностранен артист Никола Гюзелев, да популяризира неговото изкуство, прославило България по целия свят и затвърдило по безспорен начин Белкантото на глобално ниво. Да поддържа значението на приноса му в оперното изкуство и пеене на световно равнище. Наградата допринася за популяризирането, развитието и достойното оценяване на музикално-оперното и певческото изкуство в целия културен свят. Реализирането на тази награда подкрепя и подпомага културния обмен между България и целия музикален и културен свят, популяризира изкуството и културата на България по света, подпомага професионалното развитие и усъвършенстване на талантливи певци, музиканти и артисти от България и други страни. Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’, още от нейното учредяване през септември 2016 г. до днес, бе връчена на талантливи и прочути певци, диригенти и сценографи, доказали достойното си място в международния културен живот, благодарение на високите си професионални постижения и талант. За осъществяване процедурата на награждаването се изработват знакови символи с цялостно художествено оформление заедно с дипломи и аксесоарни луксозни кожени калъфи с надпис за произход, всичко това, необходимо, за да бъдат удостоени номинираните носители на Наградата ‘’Никола Гюзелев’’. За номиниране и предложения за Международната Награда ”Никола Гюзелев” за оперно изпълнителско и изобразително изкуство, Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ работи в сътрудничество с творчески съюзи, културни организации и изявени личности в България и извън нея.

                                   Като Борис Годунов

Знаковият символ в медално изображение е по идеен проект на българския скулптор медалист и професор в НХА-проф. Богомил Николов. Той е вдъхновен от оригиналния автопортрет на певеца-художник Никола Гюзелев в ролята на Борис Годунов от последната сцена на едноименната опера. Изображението е положено върху тъмносиня кадифена рамка, поставена в красив кожен калъф с надпис за произход и се придружава от авторски художествено оформени поименни дипломи за лауреатите и означените патрони на инициативата. Втората страна на наградата е означена от автора с красиво стилистично преплитане на театралната маска с лирата и с палитрата на художника, обградени от лента с името на Никола Гюзелев с две азбуки и годините. Наградата се осъществява от Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ заедно с Българска Академия на науките, със съдействието и под патронажа на Министерството на Културата на България, на Италианското Посолство и Италианския  Културен Институт в София, на Българското Посолство и Българския Културен Институт в Рим, на Община Павликени.

 Анна Мария Гюзелева &  Екипът на Фондация ”Никола Гюзелев”

 

 

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →