Коя част от мозъка е отговорна за човешката креативност?

Как изглежда креативният мозък? През последните две десетилетия  чрез невроизображение- процес, чрез който учените правят сканиране на човешкия мозък- ние започваме да добиваме представа. Изследователи намират, че няма нито една част на мозъка, която да е отговорна за човешката креативност. По-скоро това са неврологични системи, които си взаимодействат помежду си и се създават сокове.

Нашето разбиране за структурата на мозъка и креативността  все още е неразвито. Едно ново интересно изследване, публикувано в Human Brain Mapping миналия месец открива връзка между личностната характеристика, свързана с творчеството и дебелината на част от мозъка, която е отговорна за креативния контрол. Откритието подкрепя съществуващите теории за безпрепятствената природа  на креативността.

Науката
Това изследване е част от по-голяма област на изследване, наречено “личностна невронаука”, което изследва връзките между мозъчната структура и определени личностни черти. Вместо пряко наблюдаване на творчеството, изследователите използват 185 участници на двете черти, които са свързани с креативността- тяхната откритост и интелект.  Нормално, тези признаци са разглеждани заедно и са изследвани като част от “Големите пет” личностни модели. Но като се съсредоточи върху откритостта и интелекта специално, иследването предлага ненатрапчив поглед върху творчеството и мозъчната структура.

Ние имаме тази идея, ако погледнем мозъка и видим кои части са свързани с интелекта и откритостта, за разлика от цялостния фактор, там може да има нещо интересно, което да се види.” казва изследователят Оши Вартаниан.  Изследването е сътрудничество между неговата група “Defence Research” и лабораторията на Университета в Мексико на Рекс Юнг.

На участниците им баха дадени въпросници, които оценяват техния интелект и откритост по отделно. Изследователите направиха MRI сканиране на мозъците им. След това се търсят връзките между тези личностни черти и дебелината на мозъчната кора (която играе важна роля в паметта и  когнитивния контрол) в целия мозък, известно като “дебелината на кората”.

Изследователите предполагат, че ще намерят връзка между интелекта и дебелината на кората в областите на мозъка, свързани с интелекта.  Все пак предишни изследвания са свързвали интелект и характер на личността с конкретно изпълнение на мерките на интелигентността, като IQ тестове.  За откритостта, учените смятат, че ще намерят положителна зависимост между резултатите за откритост и дебелината на кората на мозъка в частите, отговарящи за креативността.

Какво е открито
Резултатите са донякъде изненадващи: учените не откриват положителна връзка между дебелината на кората и интелекта, както са очаквали. Всъщност те не откриват никаква връзка.

“Това е интересно откритие, защото е различно от това, което намираме, когато наблюдаваме изследваният за интелигентността,” които намират положителна връзка, казва Вартаниан. “Ще трябва да видим колко надеждни са нашите открития чрез бъдещата репликация”.

Учените също така правят неочаквано откритие: отрижателна връзка между дебелината на кората и откритостта. Колкото по-висок е резултатът на отвореност, толкова по-тънка е дебелината на кората. Този резултат показва, че интелектът и отвореността не се управляват от едни и същи структури на мозъка, въпреки че са събрани заедно в някои индивидуални модели.

Какво означава
Какво повече ни казва това за креативността? Констатациите спадат към доминиращата теория на творчеството, наречена “когнитивно разрушаване”, според която креативността е продукт на ограничен контрол на това какво се случва в съзнанието, което ни спомага да създаваме нови идеи и да мислим по-плавно. Това, че кората играе важна роля в паметта и структурирането на мислълта, води до заключението, че намалената дебелина би била свързана с откритостта.

“Това е почти като намален филтър механизъм, който в някои случаи може да бъде от полза.”, казва Вартаниан.

Изследванията на невроизображенията като тези, биха могли да бъдат бъдещето на изследванията за творчеството, тъй като учените искат да разберат какво се случва в мозъка ни, кои неврони се задействат, когато творческата вълна се възпламени. Вартаниан би казал, че дори най-съвременната технология не би открила биологичен корен на креативността. Творчеството се определя от обществото, в което човек  живее. “Знаем, че съществуват културни и социални аспекти, които влияят на творческото мислене.”

Когато става въпрос за разбиране на творчеството, структурата на мозъка е просто един от аспектите на многостранен проблем.“, добавя ученият.

 

 

Константина Костова

About Константина Костова

View all posts by Константина Костова →

One Comment on “Коя част от мозъка е отговорна за човешката креативност?”

Comments are closed.