Коя е новата картина в колекцията на Леонардо ди Каприо?

 

В сряда миналата седмица VOLTA – изложение на соло проекти от водещи и нововъзникващи международни художници, отвори вратите си за ВИП гости на фона на Норвежката буря, която безмилостно се разразяваше в това време. Тя беше причината за по-малката тълпа в сравнение с предишните дни. По този повод кураторът на изложбата – Аманда Кулън, описа деня като значително по-спокоен, но все пак ангажиран.

Но въпреки тежките условия, един колекционер успя да направи сензация без дори да се появява на изложението – актьорът Леонардо ди Каприо побърза да си купи картина още в първите часове след отварянето на изложението. Избраната творба е на американския художник Джийн-Пиер Рой и носи името “Landscape with Divergent Perceptual Reference Frames”. Била е изложена и в копенхагенското издание на VOLTA, в галерия Поулсен. Ди Каприо се сдобива с картината (вдясно) със свръхестесвени елементи срещу $38,000.

Творбата на Джийн-Пиер Рой е част от последната му серия, наречена “Aporetic Sequence”. Картините от серията биват характеризирани и като хиперреалистични, и като нео-сюрреалистични. На тях виждаме изобразени четири маскирани фигури, изкачващи се по огромни биоморфни структури в пози, които предизвикват гравитацията. Това действие се развива на фона на неоново осветена пустиня.

Творбата на Рой е повлияна от детството му, което е прекарал в Лос Анджелис. Спокойната атмосфера, която го е заобикаляла там, винаги е пораждала усещането, че всеки момент ще се случи природно бедствие. Това чувството на напрежение ясно се откроява в картините му и успява да достигне до удиториите.

Новата картина на американският актьор изглежда отлично ще допълва друга работа от същия автор, която Ди Каприо си купи прз 2015г. Тогава той забеляза творбата на Рой от пост в Инстаграм отново на галерия Поулсен по времена на изложението PULSE и всъщност направи покупката директно през социалната мрежа.

Актьорът е значим фактор в арт средите, а в нарастващата му колекция можем да открием творби на световно известни звезди като Едуард Руса и Ърс Фишер. През изминалия месец Ди Каприо плати за основния ремонт на инсталацията на починалият творец Крис Бърден в Окръжния музей на изкуствата в Лос Анджелис. А през миналата година  бе принуден да предаде картините си “Баскиа” и “Пикасо” на американските власти в рамките на правителствено разследване на финансирането на филма “Вълкът от Уолстрийт”.

 

 

 

artnet

 

Виолета Цолова