Коридорът Вазари ще отвори през 2021 г.

Коридорът Вазари, свързващ Уфици с двореца Пити във Флоренция, бе закрит през 2016 г. от съображения за безопасност, но след 18-месечен анализ е обявено, че всичко е готово за започване на ремонтните дейности и че е планирано възобновяване през 2021 г.
„В крайна сметка всичко е готово за посетители от цял ​​свят – каза директорът на галериите Уфици Ейке Шмидт на пресконференция- Искаме всички да могат да се насладят на това необикновено наследство и да осигурим пълна сигурност за преминаване през сърцето на изкуството, историята и паметта на Флоренция. “
Като добавим, че „поводът за нейното възобновяване ще бъде ключова мярка за туризма във Флоренция и Италия: той ще бъде кислород за целия сектор и ще допринесе за създаването на нови работни места в сектора и в неговата индустрия“. Веднъж отворен, коридорът Вазари ще привлече 500 000 посетители годишно, но не повече от 125 наведнъж. През следващите месеци ще бъде обявен търг, за да се определи кой ще ръководи обновяването, което се очаква да продължи година и половина.

Коридорът Вазари, поръчан от Козимо I де Медичи през 1565 г., за да отпразнува сватбата на сина си Франческо I и Йоана от Австрия, е затвореният коридор, който се е присъединил към жилищния дворец Пити с Уфици и Палацо Векио, така че херцозите да не е трябвало да ходят по улиците, за да отидат от дома си на работа. След отварянето потокът на посетителите ще бъде само в една посока, започвайки от Palazzo Vecchio, пресичайки Lungarno dei Archibusieri, по северния бряг на река Арно до пресичането му на Понте Векио, преди да достигне до двореца Пити. Там посетителите ще могат да избират между посещение на градините Боболи или продължаване на посещението в двореца.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →