Кражбата на ток се плаща от коректните потребители!


Общо за трите ЕРП-та, кражбата е не по-малко от 10 млн. лв. на година – разпределят се и отиват на сметката на коректния потребител 

Профилът на тези, които съвсем явно и безпардонно крадат ток, се променя и прелива все по-често във кварталите с висок стандарт на живот.

В крайна сметка, колко струват те на държавата и на нас – обикновените потребители?

Оказва се,че бизнесът, а не толкова битовите потребители са тази, които извършват най-много посегателства. Кражбите на ток водят до лошо качество на услугата, казват от ЕРП дружествата и предлагат драстични мерки за наказание – присъди като за тероризъм, защото нарушенията застрашават националната сигурност.

При евентуално вмешателство,най-често се нарушават пломбите и стикерите на електромера, но има и по-невидими манипулации.

* Кой плаща сметката за ток, когато някой друг иска да си я спести?

Мнението на експертите

Статистиката показва, че редовните потребители на електроенергия плащат повече, в сравнение с тези, които крадат ток.

„За регулирания пазар на нашата територия, за битови клиенти, цената е около 20 ст. При редовна тарифа от 23 стотинки или редовният потребител плаща с 3 стотинки повече”, коментира  Николай Николов – член на УС на Електроразпределение-Север, „Енерго-Про”.

По данни на ЕРП-тата, през 2018 г. има установени 11 500 случая на кражба на ток, за които загубите са над 60 млн.MWh.

„Ругулаторът всяка година определя пределна стойност на технологичните загуби и всяко надвишаване е за сметка на електроразпределителните дружества и тази пределна стойност, целият технологичен разход е за сметка на електроразпределителните дружества  – няма как да се калкулират в сметките на потребителите. Единствените, които определят цени по закон е Комисията за енергийно и водно регулиране,  коментира  Пламен Младеновски, директор, Дирекция „Електро и топлоенергетика”, КЕВР и допълни: „Не е коректно да се казва, че коректните платци плащат за кражбите”.

„Твърдя, че няма друга  неправителствена организация, която да разполага с по-достоверна информация от тази с която ние разполагаме. Графиката е абсолютно достоверна и е доказателство за значим обществен проблем. Казвам това на базата на нашия опит. Близо 15 години правим ежедневни проверки, на територията на ЧЕЗ. Разполагаме с данни, които показват, че този проблем е много голям”, споделя инж.Емил Георгиев – изп.секретар на Федерация на потребителите.

Загубите плащат коректните потребители, точният размер на сумите трудно може да се определи, но цифрата за трите енергоразпределителни дружества на година, е около 10 млн.лв.

инж. Емил Георгиев – изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите

„Не може с точност да се определи размера на крадения ток, защото не може да се каже дали е краден 3 месеца или 1 година, но на базата на информацията с която разполагаме общо за трите ЕРП-та, тази кражба е не по-малко от 10 млн. лв. на година, които се разпределят и отиват на сметката на коректните потребители”, лаконичен е Емил Георгиев, и допълни:  „Бизнесът в момента краде много повече, тъй като при съвместните проверки с ЧЕЗ са установени кражби на ток от 121 ресторанти и питейни заведения, 38 производствени складови бази, 90 търговски обекта, 17 развъдни бази, над 40 офиса, 11 игрални зали”.

„Ако кажем, че 10% от електроенергията е технологичен разход, половината от тях наистина е такъв, а останалите 5% са кражби. Миксът на цената е сложен, но реално сумата се плаща от всички потребители”, каза Николов.

Относно периода за дотаксуване при установени кражби

В Германия периодът е до 6 месеца, в Чехия – до 24 месеца, в Румъния до 3 години.

Пламен Младеновски –
директор, Дирекция „Електро и топлоенергетика”, КЕВР

„По новите правила периодът за дотаксуване е 3 месеца”, заяви Николай Николов. „Това е предложението в техническите правила, които КЕВР е изготвил, това са правилата за измерване на количествата електрическа енергия.

Периода за дотаксуване да е до три месеца, като той е обвързан с едно задължение на електроразпределителните дружества на всеки 3 месеца те да извършват проверки на електромерите, и ако видят, че има видима намеса за кражба, да съставят констативен протокол и да дотаксуват до периода при който е извършена предходната проверка”, заяви Младеновски.

Емил Георгиев изрази становището на Федерацията на потребителите, чието предложение  е:  срок  от 20 месеца за дотаксуване и да се прилага максимална консумация на база инсталирана мощност и то за 24 часа. Само по този начин могат да бъдат спрeни крадците на електроенергия и най-вече бизнеса.

Източник bTV, снимки: Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →