Крикор Азарян все още ни гледа от втори балкон

Мариус Куркински получи наградата “Крикор Азарян”

За поредна година  на 15 март театър “Азарян” отбелязва рождения ден на Крикор Азарян. Наградата е учредена миналата година и се връчва за ярко постижение в театралното изкуство. Отличието беше връчено на сцената на театър “Азарян” лично от актьора Димитър Маринов, станал известен напоследък като част от актьорския състав на “Зелената книга”, който получи “Оскар” за най-добър филм тази година.

Актьорът Димитър Маринов връчи приза на Мариус Куркински

Димитър Маринов, както и  Мариус Куркински, са сред учениците на проф. Азарян, които с обич и преклонение си спомнят за работата и безценните уроци, научени от него: “Благодаря ви за тази чест! Знам, че той все още ни гледа от втори балкон. Аз продадох вишневата си градина, взех си трите сестри – вяра надежда и любов и заминах, за да разбера, че не съм нищо повече от една чайка. Истината е, че аз отидох, за да го направя по моя начин. Защото той ми каза, че винаги трябва да имаме нашия начин в себе си”, сподели Мариус Куркински.

Крикор Азарян: “Най-важното и най-трудното в днешно време е да останем човеци. За това рецепти няма”


“След това, което чух от професора тази вечер и след изпълнението на тези големи актьори, които прекрасно играха, тук, в център на театъра, който носи името Азарян, аз нямам право да кажа нищо друго освен: “Професоре, смирено благодаря!”, и докато гледах представлението ми се прииска да се провикна: “Вярвам, Господи, помогни на неверието ни!” Благодаря!”, развълнуван сподели актьорът при получаването на наградата.

Освен връчването на наградата, публиката видя спектакъл “Чехов х 3”, създаден специално за 85-годишнината на режисьора. Заглавието е свързано със знаменитата трилогия по А.П.Чехов, която самият Азарян успява да реализира, въпреки напредването на болестта си. В нея са пресъздадени моменти от “Чайка” в Театър “Българска армия”, “Три сестри” в Младежки театър “Н.Бинев” и “Вишнева градина” в Народен театър “Иван Вазов”, по идея и реализация на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Във фоайето на Театър “Азарян” пък е разположена изложба с плакати от постановки на Крикор Азарян през годините, писма от негови приятели, бележки от работата му по Чехов, както и прочутите 10 заповеди към учениците му.

 „В моето съзнание възникват много образи на Коко, защото имах удоволствието и честа да работя 10 години с него в театър „София” и удоволствието да се виждаме и да пием кафе в кафенето на театъра ида си говорим за бъдещите постановки, които предстоят и които аз имах ангажимента да правя плакати, споделя проф. Божидар Йонов и допълва: „Крикор беше изключително благ човек, а де не говорим и като професионалист, страхотен режисьор и с него беше удоволствие да се разговаря във връзка с постановка, за неговото виждане – какво, защо, как. Има учители, които остават за цял живот в съзнанието и ти малко или много не можеш да избягаш от сянката им”.  

Той изтъкна,  че такива професионалисти като Коко Азарян оставят една много дълбока диря, иначе ако не оставяш такава след себе си, явно нещо не е било както трябва. Провокацията, както в плаката така и в работата с учениците е много важна.

Освен връчването на наградата, публиката изгледа и уникалния спектакъл “Чехов х 3”, създаден специално за 85-годишнината на режисьора. Заглавието е свързано със знаменитата трилогия по Антон П. Чехов, която проф. Крикор Азарян е реализирал.

Първият носител на тази награда, учредена миналата година от фондация „Проф. Крикор Азарян“, е актьорът Деян Донков.

Източник: БТА, БНТ, снимки:Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →