Художникът Владимир Куш съди Ариана Гранде за плагиатство

Ариана Гранде в гала-концерта на Метрополитен музей за Небесни тела; Снимка: 
 Sean Zanni,  Patrick McMullan.


Художникът Владимир Куш заведе дело срещу Ариана Гранда заради клипа ѝ към песента “God is a women”.

Обвиненията срещу нея са за плагиатство на две от неговите картини във видеото за своя хит. Картините на художника Владимир Куш са от 1999 година и 2000. Наименованието им е “Свещ ” и “Свещ 2”


Картината на Владимир Куш “Свещ и свещ” 2. 

На три места във видеото си Гранде танцува в пламъка на свещ. Куш е открил поразителната прилика с неговото творчество, след като се натъкнал на PopSugar listicle, разглеждащ различните визуализации в музикалното видео.

“Това изображение на г-жа Гранде е поразително подобно на авторските произведения на ищците”, твърди адвокатът на Куш Марк Тратос, цитиран от artnet. В исковата молба се отбелязва, че Куш никога не е знаел за възможното използване на работата му в продукцията на Ариана Гранде.Сцена от музикалното видео на Ariana Grande за „Бог е жена“

Въпреки че има много начини да се изобрази жена, която танцува във фитила на една свещ – дори и с небесен фон – Ариана Гранде определено е копирала идеята на господин Куш”, настоява обвинението. – “По-конкретно, обвиняемите са избрали да използват една и съща цветова палитра, същия фон на облачно небе, същия ефект на пръстена на облаците около пламъка, същите светлинни лъчи, излъчвани от пламъка, и една и съща цветна свещ, светло избледняващо до тъмно. . .”

Освен приликата във видео клипа с творбите на Куш има и исторически прилики с изкуството на Микеланджело – прочутата фреска “Създаването на Адам” на тавана на Сикстинската капела. На събитието Met Gala, Гранде бе облечена с рокля на Вера Уанг, която изобрази изцяло женска версия на “Последната вечеря” на Леонардо да Винчи.

Обвиненията на художника не са само върху поп-изпълнтелката, той обвинява и режисьора на музикалното видео Дейв Майърс и калифорнийска компания Freenjoy Inc. Куш търси обезщетение и призовава Гранде да премахне видеото, което има над 200 милиона показвания само в YouTube.“Това е доста ясен случай на нарушение на авторските права”, заяви адвокатът на Сам П. Израел, който не участва в случая. „Макар и да се създават десетилетия наред, двата образа са практически еднакви. Много вероятно е Куш да си тръгне със силно споразумение.


Сцена от музикалния клип на Pink в “U + Ur Hand” в сравнение с картината на Владимир Куш

Това не е първото дело, заведено от Куш. Той съди певицата Пик в Окръжния съд на Манхатън през 2007 г. заради музикалния клип „U + Ur Hand“. Отворената сцена на книга, осеяна от скулптура на гола жена с високи ботуши от червено бедро и ръкавици с дължина до ръката, силно напомня друга картина художника. Двете страни постигнаха споразумение през 2008 г.

Юлияна Минчева