Алея на книгата в София идва с „Горчиво вино 2021“ и четене в памет на Евтим Евтимов

Добромир Банев ще се включи с нови, непубликувани стихове

Добромир Банев

 

От 6 до 12 септември в пешеходната част на бул. „Витоша“ ще се проведе Алея на книгата – София. Наред с предлагане на хитовата и най-нова продукция на издателствата се очертава наситена културна програма.

От няколко години стана традиция по време на Алеята да се връчват наградите от Националния конкурс за любовна лирика “Горчиво вино”, а утвърдени български поети да се включват в поетично четене в памет на Евтим Евтимов. Събитието сега е на 8 септември, сряда, от 18 ч. в жълтата шатра на Литературния кът, близо до пресечката на бул. „Витоша“ и ул. „Солунска“.

Половин час преди това, от 17.30 ч., същия ден, Добромир Банев ще раздава автографи на книгите си в шатрата на издателите си от „Персей“ – № 22 (пресечката с ул. „Гладстон“). Той ще се включи с нови, непубликувани стихове в литературното четене в памет на класика на любовната лирика Евтим Евтимов. В четенето ще участват и Венко Евтимов, Костадин Филипов, Анжела Димчева, Катя Кирянова, Димитър Христов, Катя Кремзер, Петя Хантова, Виктория Катранова, както и наградените в осмото издание на поетичния конкурс, които ще прочетат отличените си творби.

Националният конкурс за любовна лирика “Горчиво вино” (който е анонимен и така дава еднакъв шанс както на утвърдени, така и на неизвестни поети) бе създаден през 2014 г. по случай 100-годишнината на НЧ „Братя Миладинови – 1914” в Петрич и 80-годишния юбилей на Евтим Евтимов. Организатор е Петричкото читалище, което е едно от най-големите и дейните в страната. От него започва творческия си път Евтим Евтимов.

 

От САЩ пристига професорът от университета в Ориндж Каунти – Атанас Раденски, който ще представя второто, обновено издание на романа си „На парти при президента“ на 7 септември (вторник), от 18:00 ч., в шатра № 22.

 

 

За Алея на книгата ще дойде и любимият автор на младите читатели в Северна Македония – Горян Петревски. На 10 септември (петък), от 19:00 ч., в жълтата шатра на Литературния кът той ще представи романите си „Марта“ и „Сама“, посветени на първата любов и порастването. До момента „Марта“ има 21 издания в Република Северна Македония, което я прави една от най-продаваните книги в страната.

На 11 септември (събота) ще бъдат представени от преводачите им два изключително успешни сред читателите и получили големи литературни награди книги. От 17:00 в шатра № 22 на фокус ще бъде романът „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ от финландската писателка Мария Турчаниноф – история за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за страх и извисяване. Представя Галина Узунова.

Същия ден от 18:00 ч. в Литературния кът преводачката Анета Данчева-Манолова ще разкаже любопитни неща за „Братя“ – шедьовъра на белгийския фламандски писател Барт Муярт. Тази модерна класика за всички възрасти, преведена на повече от 20 езика, спечели най-голямата награда в света, присъждана за книги за деца и млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.