Американците! Бяхте ли целта на руската пропаганда?

Почти една година след последните президентски избори в САЩ, американците вече могат най-накрая да разгледат свързаните с руски сметки, които може да са ги насочили към Facebook и Twitter.
Докато американските разузнавателни агенции заявиха през януари, че руското правителство използва реклами в социалните медии, за да се опита да повлияе на изборите в полза на Доналд Тръмп, онлайн доказателствата за тази дейност отдавна са изтрити. Но днес Конгресът пусна находката.

Представителят Адам Шиф, калифорнийският демократ, ги освободи преди изслушването в Агенцията по разузнаването с Facebook, Google и Twitter. Сенаторите в разузнавателния комитет споменаха и някои реклами, които са насочени към широко разнообразна група хора и често дори не споменават изборите в САЩ. Вместо това те изглеждаха създадени, за да разпалят гнева и разделянето в страната. Това, което Facebook и Twitter откриха, вероятно е само малка част от руската дезинформационна кампания, смята сенаторът Марк Уорнър. Ето какво знаем досега:

Хората, които се страхуват от мюсюлманите

Една група, наречена “Stop AI”, направи мнения, които критикуват законите и главите на Шариата, които често са били споделяни и харесвани хиляди пъти и в един случай стотици хиляди пъти.

 

Мюсюлмани

Общността на мюсюлманите в Америка е събрала над 325 000 последователи, които са планирали събития и изразявали подкрепа за кандидата за президент Бърни Сандърс.

Християните

Групата “Армията на Исус” предложили библейски котировки и други доброкачествени начални постове, но след това започнали да нарича Клинтън “Сатана:”

 

Афро-американци

“Black Matters” групата във Facebook, има над 220 000 членове. Повече от 20 000 души споделят реклама “Blactivist” за Black Panthers.

 

Хората, които мразят “Животът на черните има значение”

Друг патриотичен пост обвини BLM в полицейска атака.

Собствениците на оръжия

“Defend the Second” има близо 100 000 фенове.

 

Qz.com