Антъни Хопкинс

Г-н Хопкинс, веднъж казахте, че колкото повече живеете този живот, толкова повече ви изглежда като сън. Имаше ли някакъв момент в живота ви, когато нещата да се различават от реалността?

Повечето от последните 30 години бяха такива. Резултати и прояви на неща, за които съм мечтал като дете и исках като млад човек. Помислих си: „Това е нереално. Това се е случило точно така,  както си го представих и очаквах.‘‘ Очарован съм от силата, която всички ние имаме. Ние сме тези, които създаваме живота си, докато вървим.

Мислите ли, че актьорите и режисьорите имат по-силен вътрешен живот?

Хората често казват, че актьорите са по-емоционални, по-чувствителни. Е, аз не винаги вярвам на думата изкуство, когато тя се прилага към актьорството. Винаги съм искал да бъда актьор който не вярва в нищо от актьорската игра, така че аз съм по-циничен. Но предполагам, че това е творчески процес, актьорството е творчески процес, режисура и музика. Мисля, че творческите хора – и аз приемам себе си за творец и това не означава, че трябва да сте актьор, музикант или художник – но мисля, че ако сте в артистична професия или арт  бизнес, имате повишено ниво на информираност.

“Понякога се чувствам уморен и мисля, че трябва да се откажа, не искам просто да се пенсионирам.”

Много актьори със сигурност се държат така, сякаш са…

Трябва да внимавате с това, защото когато започнете да вярвате, че имате лиценз, защото сте специален човек, дишащ специален кислород …това е когато сте в големи неприятности. Това е пътят към лудостта. И много хора в студията са такива. Те вярват, че са специални. Мисля, че актьорите са благословени, или прокълнати, с може би леко повишено съзнание, което трябва да се използва. Това е всичко. Това не означава, че сте по-висш или по-добър от всеки друг, а просто е начинът, по който нашите мозъци кървят.

В миналото има ли режисьори, които наистина са ви вдъхновили?

Имаше няколко от тях и всички те имат свой собствен странен начин на работа. Работил съм с Оливър Стоун, Спилбърг, някои от тях. Имах късмет да бъда и с най – добрите. Когато ръководя, се опитвам да запазя уникалния си ‘‘дизайн‘‘. Естествено човек се влияе. Оливър Стоун е велик режисьор и през годините съм виждал много филми, но се опитвам да създам неща от собственото си въображение. Искам да наруша всички правила и да се забърквам с него и да направя различен филм само за удоволствието от него.

Помага ли ви актьорът да сте млади?

Да. Млад съм! Да бъдеш креативен и да държиш мозъка си зает е много разумно, защото, ако не – умираш бавно. Въпреки че понякога се чувствам уморен и мисля, че трябва да се откажа, не искам просто да се пенсионирам. Не, наслаждавам се на всичко и просто продължаваш, докато не дойде ден, в който вече не можеш да вършиш нещата.

Все още ли си обсебен от това да бъдеш актьор?

Преди бях малко обсебен, но вече не. Обичам да се занимавам с актьорско майсторство, но най-вероятно сега ми харесва, защото е по-лесно. Не мога да работя в театъра, защото за мен това е твърде сериозно. Това е като да си в затвор, за мен. Възхищавам се на хората, които могат да го направят, но аз не мога. Бих предпочел да живея живота си и да бъда  малко между тях.

Как изглежда този ваш живот в тези дни?

Свиря на пиано, това е моята любов. Чета и рисувам, също композирам музика, така че имам доста пълен творчески живот. И не защото… знаете ли, аз съм ‘‘натрапчиво творчески‘‘. Обичам да рисувам. Не знам дали съм добър в това, но рисувам. Аз рисувам с акрил и пиша музика – композирам  и свиря на пиано и чета много, а животът е добър. Така че действието е нещо, което правя като допълнение…

 

“Смъртността е великият спасител, най-накрая те извежда от всичко и това прави живота добър, знаеш ли?”

Изглежда, вие сте в хармония със себе си…

Иска ми се, когато бях по-млад, да знам какво знам днес, какво чувствам днес, нещо като лекота. Защото, когато сте по-млад, вие сте много по-интензивни и всичко е много по-важно и се обръщате назад и си мислите: „О, за какво беше всичко това? Така че ви харесва да остарявате? Да. Поддържам форма. Поглеждам в огледалото и виждам бръчките, но не ми пука. Добър е моментът. Не знам защо е толкова добро време, но е. Смъртността е великият спасител, най-накрая те извежда от всичко и това прави живота добър, знаеш ли? Прочети Карл Юнг. Това прави живота по-богат, защото това е той; никой от нас не знае къде отиваме и това е забавно.

Постигнали ли сте всичко, което искате да постигнете?

Отвъд всичко. Бях много щастлив. Преди имах и своите проблеми. Имах страхотен живот и съм много благодарен за това.

Интервю – The Talks

Снимки: Pinterest