АРКОмадрид наложи цензура на испански артист

Най-важният панаир на изкуството в Испания  АРКОмадрид беше открит вчера и показа сериозни противоречия.

Едно произведение на испанския провокатор Сантяго Сиера беше премахнато от щандата на галерията на Хелга де Алвеар преди голямото откриване, пише Арт Нюз.

Неговата работа “Политически затворници в съвременна Испания”, се състои от 24 черно-бели снимки на политици, активисти, художници и журналисти, чиито лица са скрити. Въпреки че не са споменати в работата,  те биват разпознаваеми. Сиера включва политици и активисти, подкрепящи каталунската независимост, които са арестувани и обвинени в бунт, според испански източници. Техните черти са донякъде разпознаваеми, а в дъното на всяка снимка са описани длъжностите им, както и техните наказателни обвинения и присъди.

За 37- годишната история на панаира, това е първият път, когато дадено произведение е премахнато. Искането идва от Едуардо Лопес- Пуертас, президент на IFEMA – организацията, която управлява панаирите и конгресите в Мадрид и в която участват Общността на Мадрид, Градския съвет в Мадрид и търговската камара. Лопес- Пуертас иска работата на Сиера да бъде премахната, за да се “избегнат противоречия”, казва галеристът де Алвеар пред Арт Нюз.

Сантяго Сиера отговори във Фейсбук: “Деяния от този тип дават смисъл и разум на проект като този, което точно отхвърляше вълната на преследване, в която културните работници страдат в последно време.”  Сиера пише още:  “Освен относителната изненада и разочарованието, с които получихме новината, считаме, че това решение сериозно вреди на имиджа на този международен панаир и на самата испанска държава”.

Кметството в Мадрид критикува искането. В изявление от там заявяват, че управата на панаира е действало без знанието на градския орган, подчертавайки, че художествената свобода и израз “трябва да са фундаментални” за АРКОмадрид.

IFEMA вече е продала “Политически затворници в съвременна Испания” за 80 000 евро на неназован колекционер. В същото време брошура с 500 издания, в която е представена работата, все още се показва и се продава като топъл хляб за 10 евро всеки ($ 12).