Археолози откриха “мегаполис” на маите

Снимка: Jaime Awe / theguardian.com

 

 

Находките, сред които фигурират пирамиди, храмове и пътища, са били направени с помощта на лазерни радари. По думите на археолозите става дума за десетки градове с големи площади и пирамиди, чието построяване е изисквало многогодишен труд, съобщават от newseu.

Благодарение на новите технологии са открити още тераси и места за отглеждане на селскостопанска продукция с напоителни канали, резервоари, укрепени градове и широки пътища.

В рамките на проекта е съставена карта на територията на повече от 2100 квадратни километра от биосферен резерват Мая в  Гватемала, което позволи да се подготви най-големият набор от  данни, получавани някога за археологически проучвания.

„Нешънъл джиографик” вече нарече новото откритие „мегаполис в джунглата”.

И до ден днешен тези градежи на маите впечатляват със своите мащаби, отбеляза Франсиско Естрада-Бели, един от авторите на проучването. Според преценки на специалистите на изследваната територия са живели около 10 милиона души.

“Това са тераси и места за отглеждане на култури с напоителни канали, резервоари за събиране на вода, укрепени селища и широки пътища, направени от маите, в невъобразим мащаб”, каза Франсиско Естрада-Белли.

Цивилизацията на маите достига разцвета си в периода 300-900 година сл. Хр., а в момента на откриването на Америка започва нейният упадък. Градове и селища на маите са открити на териториите на днешните държави Белиз, Хондурас, Гватемала, Мексико и Ел Салвадор.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →