Биткойн не успя да се нареди сред 10-те най-добри криптовалути за 2017

Стойността на Биткойн нарасна с повече от 1000% през 2017 г., но това не беше достатъчно, за да бъде дори и сред десетте най-добре представящи се криптовалути на годината.

В проблясваща година за търговия с криптираща валута, най-големите победители бяха Ripple, който е известен като нов вид платежна система за банките, заедно с по-малко познати имена като NEM, Ardor и Dash. Ето първите 10 криптовалути от 2017 като познатият биткойн се нареди на 14-то място:

Класирането е на издание Кварц и се основава на сравнение на годишните печалби, направени от 10-те най-ценни криптосета от 1 януари 2018 г., измерени от доставчика на данни CoinMarketcap.

Големите печалби на Ripple – достигнаха учудващо 36,000% – до голяма степен в края на годината.

Биткойн тарифита е малко по-добре, когато се сравнява със съперничещите криптовалути, което означава, че символите имат свои собствени блокчета. Това изключва означенията, издадени чрез т.нар. първоначални предлагания на монети (ICO), които бяха лудост миналата година. Биткойн застава на осмо място в тази класация, въпреки че все още е препънат от ethereum и litecoin.

Манията по ICO привлече тази година средства за над 3,7 милиарда долара, според данни на доставчика на данни Coin Schedule. Много от тези проекти стартираха само преди няколко месеца. И все пак големи имена като Golem и OmiseGo изостават от по-малко известни като Ardor в класациите за изпълнение.

Изпълнението на Биткойн може да изглежда слабо в сравнение с по-новите му, блестящи, валути, но си заслужава да се изясни печалбата. В края на краищата Nasdaq Composite Index натрупа 27% миналата година.