Бойко Борисов ще сдобрява Европа и Русия

Премиерът Бойко Борисов обяви, че иска да сближи отношенията между Европа И Русия, по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург.

„Ще се опитаме да търсим нормализиране на отношенията с Русия. Това далеч надскача нашия праг на възможност, затова решението ще бъде общоевропейско”, заяви Борисов.

Премиерът коментира, че има страни, които искат да бъдат премахнати санкциите за Русия, но има и такива, които са остро настроени.

Както вече е известно като основен приоритет пред председателството ни правителството е поставило темата за Западните Балкани и това той отново потвърди пред евродепутатите.

„Сега е моментът да дадем перспектива на Западните Балкани. Истински се надявам на подкрепата на Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни и на ЕП. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа.

Там са идвали ислямски бойци, защото има много плодородна почва поради големия процент мюсюлманско население, което живее на Балканите”, обясни той.

„Изходът е европейската перспектива, те го очакват. Така ще имаме необходимото влияние и сигурност в този регион”, изтъкна Бойко Борисов.

„Изключително много разчитам на ЕП, защото бюджетът на една държава или на Европа, формира политиката и дава предизвикателствата. Чрез бюджета и финансирането на определени програми ще можем да защитим даден приоритет”, посочи премиерът и допълни, че кохезионната политика трябва да продължи.

И за да се аргументира за важността за перспективата за Западните Балкани Борисов направи препратка към вчерашното покушение срещу лидера на косовските сърби Оливер Йованович.

„Един изстрел в Косово буквално взривява целите Балкани и преговорния процес между Косово и Сърбия. Настроенията веднага стават други. Знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови държави членки от Балканите. Много ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Познавайки региона, смея да твърдя, че това е точния момент, в който трябва да направим това”, обяви българският премиер.

„В момента народите от Балканите истински очакват и вярват, че бидейки географски и исторически в Европа, че накрая ще имат план за присъединяване към ЕС”, заяви премиерът.