Бронка Гюрова – класик с национално значение

На 09.01.2019 г. от 17:30 ч. в залите на Художествената галерия в гр. Добрич ще се открие изложба на художничката Бронка Гюрова (1910 – 1995), която със своето изкуство се е утвърдила като класик с национално значение.
Изложбата преодолява едно дълго отсъствие от художествения живот на България.

Експозицията включва 55 живописни произведения от фонда на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, семейна колекция Деяна Алшех, живописните фондове на Художествена галерия – Добрич, Софийска градска художествена галерия, Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна и частни колекции.
През 2018 година (18.09 – 16.10) представителна експозиция, инициирана и организирана от Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, с уредник Доротея Павлова, бе представена пред варненска публика 75 години след първата изложба на Бронка Гюрова в морския град.
В родния ѝ град Шумен, самостоятелна изложба на Бронка Гюрова бе организирана за първи път едва през месец декември същата година.

Бронка Гюрова е родена на 1 януари 1910г. в гр. Шумен. Завършва средното си образование в Народна девическа гимназия – Варна през 1928г. През 1932г. се дипломира в Държавната художествена академия – София, специалност „Живопис”, в ателието на проф. Димитър Гюдженов. През 1937г. специализира „Илюстрация” при проф. Минне в Брюксел, Белгия. Посещава Париж и се запознава с оригинали на Матис, Ван Гог и Пикасо. През 1943г., месец февруари, представя първата си самостоятелна изложба в София, в зала „България”, открита със слово на Константин Константинов. През месец май същата година, представя самостоятелна изложба и във Варна, открита със слово на проф. Янаки Арнаудов.
През 1947г. се омъжва за художника Елиезер Алшех.
В периода 1933г. – 1949г. Бронка Гюрова участва в множество общи изложби в София като член на Дружеството на новите художници и Дружеството на жените художнички.
През 1951г. напуска България и се установява в Буенос Айрес, Аржентина.
През 1955г. представя своето изкуство в самостоятелна изложба в Галерия „Mueller”, Буенос Айрес, Аржентина.
На 5 юни 1995г. умира в Буенос Айрес.

Художниците Бронка Гюрова и Елиезер Алшех са определени от официалната критика на комунистическата власт за „художници формалисти” (втората половина на 40-те години), което им отнема възможността за работа и реализация в България. В своята автобиография художничката пише: “След две години се роди нашата дъщеря, но междувременно условията за работа като свободни художници бяха станали невъзможни – ние попаднахме в групата на художниците формалисти, т.е. художници, чието изкуство не отговаря на изискванията на комунистическата идеология. Едно постановление от Съветския съюз (дело на Андрей Жданов от 1948 година – б. ред.) ни постави вън от Съюза на художниците в България. За нас стана невъзможно да получаваме каквато и да е работа. Моят съпруг, който години наред бе претърпял преследвания като евреин, беше принуден отново да спре своето развитие като свободен художник и реши да се изсели в Аржентина, където имаше сестра. През 1951-ва ние заминахме за Буенос Айрес”…”

През 1980 година, по покана на СБХ, в София се организира голяма ретроспективна изложба на Бронка Гюрова. Част от живописните произведения биват откупени за фондовете на Художествените галерии в България (Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Художествена галерия – Добрич), а друга част е върната в Аржентина.

Сега, благодарение на усилията на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и на Деяна Алшех, дъщеря на Бронка Гюрова, тези произведения отново могат да бъдат видени от българската публика.