Българската следа във финансовия и хазартния пазар в Молдова

Във времената, когато главния кукловод в Молдова е бил олигарха Владимир Плахотнюк, Кишинев неочаквано стана предмет на интерес от страна на българския бизнес. След като в екссъветска република със закон бяха забранени казината и игралните зали, за много кратък период инвеститори от София влязоха в хазартния бизнес. Така, контролирана от българския гражданин Васил Божков през 2018г. в Молдова се появи «Национална лотария». Още през първата година тя отчете приходи в размер 500 млн. молдавски леи (около 50 млн. лева) – огромна сума за страна с 2.5 милиона население.

Управителят на фирмата, която администрира този бизнес също е българин – Пламен Миланов.

Дейността му в Молдова е объект на оперативен интерес на тамошните служби. Те предполагат, че Миланов е замесен  в пране на пари, получени в резултат на незаконна дейност. Когато в Кишинев се смени правителството през лятото миналата година и молдавския олигарх Плахотнюк – наричан «Царят на Молдова» бе принуден спешно да напусне държавата, «Националната лотария» бе подложена на сериозен натиск от молдовските данъчни служби. Засега няма информация от разследването.

Плахотнюк избяга, а българските купувачи на втората по големина банка «Moldinconbank» останаха с проблеми. Защото и тази сделка практически съвпада с появяването в Кишинев на хората на българският хазартния бос Васил Божков. През 2019 г. структурите на още един български предприемач – Огнян Донев, изкупиха на безценица проблемния актив, който бе иззет принудително от предишния собственик.

В Молдова не вярват в подобни случайности: за толкова кратък срок две чуждестранни компании да навлязат в най-печелившите сфери на бизнеса без политическо прикритие на най-високо ниво е нонсенс в тамошните икономически реалии. В Кишинев на най-различни нива смятат, че двете сделки – банката и лотарията до ден-днешен са свързани със  забягналия Плахотнюк, който крои планове да се върни в държавата на бял кон, а значи използва значителни финансови ресурси за които се грижи Пламен Миланов – човекът, отговарящ за схемите – и банката, и лотарията да работят без протакване.