Българска живопис от първата половина на XX век – избрано от частни коленции

На 1 март, от Съюза на колекционерите в България ще представят  изложбата “Българска живопис от първата половина на XX век – Избрано от частни коплекции”. Откриването ще се състои на ул. Шипка 6, от 18:00 часа.

През първите десетилетия на века българските художници, писатели, музиканти… създават забележителни творения. Те са вслушани в гласовете на традицията, но в същото време “говорят” авангардни художествени езици, търсят нови възможности да уловят пластиката на човешкото битие. Изложбата “Българска живопис от първата половина на XX век – Избрано от частни коплекции” е част от “Kултурната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.” на Национален фонд “Култура”.

Нейната цел е да покаже духовния заряд и пластическото богатство на българската живопис от този период.

Изложбата е доказателство, че Европа е визионерски континент, люлка на уникални култури и универсални домогвания.

Тя е свидетелство за неоспоримия факт, че България е важна страница от творческата биография на Европа.

Не на последно място, тази експозиция е своеобразна апология на фигурата на колекционера.

Колекционерите са хора, които чрез силата на страстта и способността на умасъграждат пространствата на паметта. Те структурират колективното въображение, опазват културното наследство, възпитават вкусовете, пренасят посланията на творците към хоризонта на бъдещето. Благодарение на тези хора, на богатствата, съхранени в частните колекции, Европа има по-ясна представа за своето минало, за размаха на своя талант.

Чрез духовния заряд на подобни събития, Европа гради своята културна идентичност и укрепва надеждите си за просветлено бъдеще.

 

Проф. Валери Стефанов

Председател на Съюза на българските колекционери