Велин Динев на 80г. – светлина, енергия и цвят

Велин Динев и Нина Мирчева; снимки: Булфото

Сливенският художник Велин Динев навърши 80 години преди броени дни. Юбилейната му изложба по повод 80 годишнината се откри снощи, 5 декември, в галерия и арт депо „Червената точка“, в присъствието на приятели и колеги от Сливен и София. Изложбата откри изкуствоведът Диана Драганова – Щир. Освен най-новите му платна, тя представи творби от последните три години на автора. Според нея, Велин Динев завладява пространството на галерията с изключителна експресивност и го насища с много светлина, енергия и цвят. Наситен и ярко изразен колорит в съчетание с прецизно изградена композиция. Изборът на цвят или по-скоро на контрастното противопоставяне на багрени стойности в картините му има водеща роля. И същевременно по един много фин и категоричен начин художникът маркира пространството с различни по плътност вертикални и хоризонтални линии, напомнящи цветни текстилни нишки.
Юбилейната експозиция включва успешната му серия с народни мотиви и разпознаваемите му пейзажи в ултра ярки цветове. Въпреки възрастта, платната му са изпълнени с младост и мъдрост едновременно – рисувани са с младежка страст, а сюжетите пресъздават моментите на съзерцание, присъщи на мъдреца. «Изява на неговата вътрешна емоция и вкус откриваме в неподозираната сила на ярките, пламтящи тонове, които достигат до енергийни състояния на силна експресия и емоция.» каза още Диана Драганова – Щир.


«Обичаме Велин Динев като човек заради неговото свежо чувство за хумор и самоирония. Обожаваме художника Велин Динев заради неговото упорито неподчинение на възрастта и на определенията. Почитаме го за това, че въпреки възрастта си, работи неуморно с младежки и ярък почерк.» сподели на откриването Нина Мирчева, собственик на галерията.


Велин Динев е утвърден художник с множество самостоятелни изяви в продължение на повече от 40 години. Роден през 1938 г., завършил Националната художествена академия, специалност «Текстил», което и досега се усеща в платната му. През годините участва в множество общи изложби в Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон. Живее и твори в Сливен, но негови картини са притежание на колекционери от Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Китай и Русия. Носител е на Голямата награда «Сирак Скитник» за 2018 година. Призът е учреден през 1996 година, а негови носители са художници като Йордан Парушев, Красимир Карабаджаков, Красимир Добрев, Галина Драгнева и др.


Представен е в депото на галерия «Червената точка» от 2015 г., а това е втората му изложба в софийската галерия. И преди три години, и сега е трудно да повярва човек, че зад платната на Велин Динев стои възрастен автор. Художникът показва неочаквана за неговото поколение експресивност и свежест на изказа. «За разлика от много свои връстници, Велин не остана в естетиката на годините от неговата младост», така галеристите от «Червената точка» обясняват редовните си покани към сливенския художник да представя актуални платна пред софийска публика.