Весела Люцканова представи мемоарната книга “От хаоса на преживяното с даровити и бездарни”

На 22 юни 2023 г. в Софийска градска художествена галерия се проведе среща с писателката Весела Люцканова. Тя представи своята автобиографична книга „От хаоса на преживяното с даровити и бездарни“.

Водещ на премиерата беше Симеон Аспарухов от издателството, издало тази творба – „Библиотека България“. Той определи авторката като „пряма, но деликатна“ и продължи с думите: „Весела Люцканова умее да създава свят, който макар и да отъждествява с реалността, да го приютява или да го критикува, е свят, без какъвто не можем. Светът на литературата. Не глас в пустиня, а глас народен. Тя е Весела Люцканова.“

Симеон Аспарухов води премиерата на книгата на Весела Люцканова “От хаоса на преживяното с даровити и бездарни”

Издателката Ива Спиридонова, също от „Библиотека България“, прочете откъс от „От хаоса на преживяното с даровити и бездарни“ и я представи така: „Една книга, която наистина е събрала огромна част от живота на тази прекрасна жена, която стои до мен тук.“

Ива Спиридонова и Весела Люцканова по време на премиерата

 

Петър Величков

След нея говориха един след друг и специално поканени гости. Първи на сцената излезе литературният историк и редактор на книгата д-р Петър Величков. Той определи творбата като „изповедта на едно дете от два века“. Пожела успех на произведението и сподели, че се надява да има продължение.

 

 

Георги Цанков

Водещият покани следващия гост – доцента по история на литературата и литературен критик Георги Цанков. Той започна с думи за самата писателка: „Да минеш през цялата мъка на света и да се изпълниш с обич към хората. Това е нещо, което може да се случи само на човек като Весела Люцканова“. Критикът поговори и за самата творба: „Но днес, когато омразата толкова е навлезла в нашето общество, тази книга с нейната обич и нейните образи стопля сърцата ни и ни прави по-човеци.“

 

Премиерата продължи с лекаря-писател Тео Буковски. Неговото изказване бе съпроводено с много емоционалност. Той сподели, че се вълнува повече на премиерите на Весела Люцканова, отколкото на своите. Благодари ѝ, че е успяла да намери „един Тео“, който едва ли някой друг е щял да открие по същия начин.

Весела Люцканова

Дойде ред и на самата Весела Люцканова. Благодари на гостите и даде заявка, че ще напише нова биографична книга, само за нея и съпруга ѝ, като „една вселена“, с която ще изрази нейното „безкрайно желание“ хората да бъдат добри и да има мир. Преди края на премиерата на сцената до писателката излезе Росен Желязков – автор получил много откази за своя роман преди В. Люцканова да го открие и изгради като прозаик и белетрист (снимка 8). Нейната много добра анотация е била причината книгата му да бъде издадена. Тази негова творба беше и негов подарък за писателката. Весела Люцканова допълни, че като издател винаги е усещала талантливите и никога не е бъркала в избора си. Всичките, на които е дала „зелената улица“, са станали успешни писатели.

След края на събитието авторката на „От хаоса на преживяното с даровити и бездарни“ си поговори с нейните фенове и раздаде автографи.

Автор на снимките и текста:

РАДОСЛАВ БОНЕВ