Вижте кадри от протеста днес пред Министерския съвет

Кадрите са заснети от КИРИЛ ХАНДЖИЕВ.

 

Ресторантьори излязоха на протест днес пред Министерския съвет. Причината е  решението на здравния министър заведенията да отворят на 1-ви март, а не както иска част от бизнеса – още в началото на февруари.

Протестът в София е под надслов „Марш към свободата“. В „Триъгълника на властта”  се събраха хора от различни части на страната, за да поискат заведенията да бъдат отворени от 1-ви февруари. „Искаме да можем да упражняваме професията си и да можем да взимаме пари”, каза един от протестиращите.

Ресторантьорите се оплакаха и че не са получили обезщетения от държавата заради затварянето на бизнесите си. Стотици собственици на заведения, работници, диджеи, фотографи и хора, останали без работа в пандемията, се събраха на протест пред Министерския съвет в София. Бяха издигнати плакати “Нямаме друг избор, освен гражданско неподчинение”, “Ресторантите са част от градската култура, спрете черния PR срещу тях”, “Не искаме помощи, искаме да работим”.

„Ако не може да работим и ситуацията не го позволява, искаме самите мерки да бъдат преразгледани, да бъдат много по-адекватни, отколкото тези прословути 24 лева, които почти всички колеги са получили само за един ден за ноември месец”, каза един от тях. Минитъгт мина мирно, като участниците пееха, танцуваха и свиреха с вувузели.

След среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вчера здравният министър издаде заповед, че заведенията за хранене и развлечения с изключение на дискотеките и баровете, могат да отворят от 1-ви март при капацитет от 50%, отстояние 1,5 между облегалките на столовете на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.