Випуск „Плакат“ на НХА – 30 години по-късно

На 7 февруари в галерия “Интро” се състоя юбилейна изложба на випуск „Плакат“ на Националната художествена академия(НХА).

В експозицията участваха творби на пет от общо седем випустници. Освен това бяха показани и картини на техните преподаватели: проф. Ал. Поплилов, акад. Иван Газдов, проф. Дим. Серезлиев и проф. Пламен Вълчев.

Това е втората юбилейна изложба, която организират от випуск 1989 г. на НХА.

Идеята за тези творчески събирания идва от песента на ФСБ Пак ще се срещнем след десет години, споделиха за Sofiapress.com двама от випустниците Рина Дудункова и Юлиян Тричков.


Целта на изложбата е всеки да покаже какво е направил за това време, но и да се съберем всички заедно“, разказва Тричков.- „В живота се получават движения в една или друга посока и понякога човек се връща назад, защото специалността ни е свързана с живота“, споделя още той.
„В тази изложба всички заложихме на това, което правим за удоволствие и от сърце т.е. некомерсиалните неща“, коментира Рина.

Интересно е, че дори и само седем, всички студенти от курса се развиват професионално в творчеката област.

Връщайки се 30 години назад Радослав Маринов – Реме споделя, че не си е представял живота такъв: „Ние завършихме в началото на 1989г. Тогава всичко беше корено различно. Ние правихме плакати свързани с конгресите на партията, с 1 Май, 9 Септември и т.н. Занимавахме се с неща, които нямат нищо общо със съвременната действителност. И фактически няколко месеца след завършването ни всичко се промени.“.


Радослав Маринов – Реме


Равносметката от събитието е: Времето минава и творческите желания се променят.