Връчиха наградите „Георги Черняков” – 2020

Връчиха наградите „Георги Черняков” – 2020

 На кратка тържествена церемония (без публика) на 22 декември 2020 г. в Националния студентски дом в София бяха наградени лауреатите на Шестото издание на Националния литературен конкурс за студенти „Георги Черняков”. Тази година в надпреварата се включиха: 2 хумористи, 41 поети и 24 белетристи. Участниците са студенти от 15 родни университета и учебни заведения в Лондон, Амстердам и Швеция. Журито беше в състав: Максим Максимов – председател, членове – Фани Цуракова, Ася Григорова и Михаил Григоров. Наградите включват грамота, парична премия и книги. Събитието се водеше от Анжела Димчева – председател на Общество „Димчо Дебелянов”, организатор на конкурса, която подчерта, че това благородно начинание се финансира от дарителите Илко Минев (Бразилия), Катя Кремзер (Австрия) и Весела Райчинова – Сели (Израел). Наградените бяха приветствани от Христиан Даскалов – директор на Националния студентски дом, който акцентира на обновяването на сградата с помощта на Столична община и на дарители, както и на новоразкритите пространства – библиотека и музей.

Ето имената на лауреатите:

Проза: Първа награда: Адриана Василева; Втора награда: Владимир Илиев; Специална награда на Съюза на българските писатели: Сириъс Уейс; Фейсбук победител: Владимир Илиев.

1. Адриана Василева (в средата) – носител на Първа награда за проза, заедно с членовете на журито Ася Григорова, Михаил Григоров, Максим Максимов и Анжела Димчева

 

Владимир Илиев – носител на Втора награда за проза, Максим Максимов – председател на журито, и Анжела Димчева – председател на Общество „Димчо Дебелянов”.

Поезия: Първа награда не се присъжда. Две Втори награди: Жени Щерева и Александър Иванов; Специална награда на Съюза на българските писатели: Веселин Веселинов; Специална награда на Националния студентски дом: Стефан Гончаров; Фейсбук победител: Димитър Драганов.

Жени Щерева (в средата) – носител на Втора награда за поезия, заедно с членовете на журито Ася Григорова, Михаил Григоров, Максим Максимов и Анжела Димчева

 

 

Веселин Веселинов – носител на Специална награда на Съюза на българските писатели, и Максим Максимов – председател на журито.

 

Максим Максимов – председател на журито, Стефан Гончаров – носител на Специална награда на Националния студентски дом, Христиан Даскалов – директор на Националния студентски дом, и Анжела Димчева – председател на Общество „Димчо Дебелянов”

 

Награда за хумор не се присъжда.

 

Управителният съвет взе решение да бъде учредена Специална награда на принос към историята и дейността на Общество „Димчо Дебелянов”. Наградата ще се връчва всяка година на доайени в поезията и прозата, които с творчеството си и активната си дейност в полза на новите поколения са допринесли за авторитета на организацията. Поетите Недялко Йорданов и Георги Константинов заслужават тази чест. Те са първите лауреати на Специалната награда за 2020 г. Удостояването им ще се реализира на живо през 2021 г.