Галерия “Сан Стефано” представя “АСЕН ПЕЙКОВ ОТ РИМ” – 15 декември, 19.00 ч.

Изложбата “АСЕН ПЕЙКОВ ОТ РИМ” включва серия от 50 впечатляващи творби на големия майстор: портретни пластики от гипс и бронз, релефи и едно единствено живописно платно – автопортрет на автора.
Името му се свързва с внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 г. на летище Фиумичино в Рим. Тази статуя се превръща в емблема на цялото му творчество.
Популярността на Асен Пейков надхвърля границите не само на България и Италия, но и на Европа.
В ателието си на улица „Маргута“ No 54 в Рим, Пейков прави портрети на множество изтъкнати италиански интелектуалци, както и на редица световноизвестни личности. Негови модели са президента Джон Ф. Кенеди, актрисите София Лорен, Клаудия Кардинале, Джина Лолобриджида и Ава Гарднър, големият италиански кинорежисьор Федерико Фелини и откривателят на пеницилина Александър Флеминг.
Труден и вълнуващ е житейският път на бележития ни сънародник Асен Пейков. Едва 16-годишен, Асен остава сирак и напуска бащиния си дом и детските приключения из прашните севлиевски улички. Привлечен от необятното Черно море, младежът постъпва в созополското Рибарско училище, а по-късно завършва със златен медал Държавната художествена академия, под зоркото око на скулптора проф. Андрей Николов.
Въпреки оскъдицата и множеството премеждия, талантът, трудолюбието и смелите ходове на Пейков го извеждат отвъд пределите на България, където не след дълго се превръща в един от значимите за времето си творци в областта на пластичните изкуства. Улица в София и площад в Рим са именувани в памет на скулптора.
Пътят до България на тази изключителна скулптурна сбирка тръгва от мястото на нейното създаване – европейският духовен център – Рим. Колекционерската серия от образи ще бъде съпътствана от каталог, включващ всички експонати от представителната изложба.
КОГА: 15 декември, сряда, 19:00 ч.
КЪДЕ: галерия Сан Стефано | основен салон
ВХОД: свободен