Гугъл отбелязва тайванската певица, забранена в Китай

Любовните песни на Тереза Тенг я правят един от най-известните в световно ниво китайски изпълнители. Макар че музиката ѝ е забранявана в Китай, тайванската певица е обичана от китайския народ по целия свят.

Националната икона Тенг умира неочаквано на 42-годишна възраст след астматичен пристъп в Тайланд. Днес (29 януари) Гугъл отбелязва рождението на  Тенг, която щеше да навърши 65 години.

Смятана за блестящ лингвист, Тенг пее на мандарин, кантонски и китайски диалект, в стил, който съчетава традиционната народна музика с джаз и поп стилове. Тенг също пее на японски и индонезийски.

Сред най-известните ѝ песни са “Кога ще дойдете отново?” и “Луната представя моето сърце”:

 

Бащата на Тенг е военен служител в националната армия на Китай, а  след като комунистите печелят гражданската война през 1949, родителите ѝ бягат в Тайван,, където се ражда и Тенг. Нейните политически изказвания в подкрепа за тайванските военни и за студентските протестиращи на площад Тянанмън през 1989 г. – пораждат популярността й в Китай.

Тенг се възприема от мнозина като “здраво момиче – следваща фигура”, но Китайската комунистическа партия критикува песните ѝ за това, че са буржоазни и порнографски. Нейната популярност в Китай все пак процъфтява с касети, продавани на черния пазар, а музиката ѝ се продава бързо там, когато биват премахнати контролите на цензурата. Въпреки противоречията около нейните възгледи и музика, тя е поканена да свири на континента няколко пъти.