Дестинациите, които е по-добре да избегнете през 2018 година

Реакцията на туризма са се променили напълно върху последните 12 месеца, като няколко дестинации съобщават, че са имали достатъчно чуждестранни посетители, които наводняват улиците си или нарушават крехките екосистеми.

Не е изненада, че това създава дилема за туристите, които планират следващата си почивка.

От Венеция и Барселона до островите Галапагос и дори Тадж Махал, това са местата, където съзнателните туристи биха помислили два пъти преди да резервират почивката си за 2018 г.

Остров Скай, Шотландия

През 2017 г. инфраструктурата на най-големия остров в Шотландия избухна под натиск, тъй като хиляди туристи в автобуси и коли се носеха по тесните му платна и нанесоха белези за отдалечените феритни басейни в Гленбритъл, емблематичното място за залеза на Елгол и скалния старец на Сторр.
В крайна сметка жителите на красивият остров Скай заявиха “достатъчно” след оплаквания от шум, пренаселеност и дори посетители, уриниращи публично.
Полицията съветва посетителите да стоят настрана, освен ако вече не са резервирали места за престой.
Ако все пак трябва да отидете посетете мястото извън летния сезон.
Като алтернатива разгледайте Малките острови на Рум, Мук и Ейгг или отидете на юг.

 

Барселона, Испания

Каталунската столица беше посетена от 34 милиона туристи през 2016 г., което е с 25% скок от 2012 г. Това доведе до гняв от страна на местните жители, като анти-туристически графити се появиха в целия град.
Градското правителство е приело закон за ограничаване на туристическите легла в опит да се справи с проблема.
Ако трябва да отидете не забравяйте, че в Барселона има повече за разглеждане от разходка по Лас Рамблас.
Като алтернатива защо не се отправите към Валенсия, място с магическа, с храна и култура, която с право си съперничи с най-доброто от Барселона.

 

Дубровник, Хърватия

ЮНЕСКО, заплашвайки да отнеме статута на световно наследство поради прекомерното пренаселеност, Дубровник реши да предприеме драстични мерки, за да намали броя на туристите.

Кметът планира да намали броя на круизните кораби, влизащи в древното пристанище. Близо 800 000 души слязоха от круизни кораби през 2016 г., като повечето от тях останаха само за три часа.

Ако трябва да отидете пътувайте самостоятелно и харчете пари в местните фирми

Като алтернатива останете в близкия град Цавтат, който има живописен стар град и празни плажове, идеални за избягване на тълпите.

 

Венеция, Италия

Изнервени от самоуправляващи се туристи на моста Риалто и круизните кораби, минаващи през канала Giudecca, венецианците излязоха на улиците през 2017 г., за да покажат разочарованието си.
Градското население се е понижило до 55 000 души в отговор на масовия туризъм, при който около 30 милиона души пътуват там всяка година.
Всъщност сега има планове да се предотвратят круизните линии, които плават по канала Giudecca, и вместо това принуждават туристите да поемат по нов, по-дълъг маршрут в емблематичната лагуна.
Ако трябва да отидете опитайте да хапнете в местните ресторанти и барове, а не в големите туристически горещи точки.
Като алтернатива, Annecy във Франция е дом на мрежа от канали, великолепно езеро и зашеметяваща архитектура, всичко това без неизбежните, непоносими тълпи от Венеция.

 

Санторини, Гърция

Има малко места в света с гледки към залеза, грандиозни като Санторини, но малкият остров в гръцките Циклади достига точка на счупване.
Почти два милиона души са го посетили през 2017 г., 850 000 души на круизни кораби, които пускат котва, като пътниците остават само за няколко часа, а не дни.
Докато тези числа са ограничени до 8 000 на ден от кмета на острова, с нарастващо население поради туристическия бум, Санторини има сериозна опасност да загуби своя чар.

Ако трябва да отидете избягвайте етично съмнителните магарета, които карат туристите нагоре и надолу до пристанището.
Като алтернатива, Наксос е в същата група от острови като Санторини, със сурови хълмове и красиви плажове. Патмос, в Додеканезе, също е достойна, спокойна алтернатива, с отлични плажове и ресторанти.

Бутан

Въпреки че провежда политика за туризъм с “висока стойност и ниска степен на въздействие” и начислява на посетителите $ 200 или $ 250 на ден в зависимост от времето на годината (с надбавка от 40 долара за групи от двама или единични пътници), има нарастващи притеснения за влиянието на туризма в малкото хималайско царство Бутан.

Местните жители са изразили загриженост относно въздействието върху околната среда и крехката екосистема, както и върху прекалената зависимост от чуждестранните посетители.

Ако трябва да отидете  уважавайте будистките традиции в страната.
Като алтернатива съседният индийски щат Аруначал Прадеш има древни будистки манастири и зашеметяващи планини за изследване, без същата силна дневна такса.

 

 

Това са основните места, които е хубаво да избегнете през 2018. Към тях можем да добавим и Тадж Махал; Връф Еверес, от страната на Непал; Мачу Пикчу; Островите Галапагос, Еквадор; Антарктика