Джоузеф Пулицър

Роден на 10-ти  Април 1847 г.  в Унгария.

Наградите “Пулицър” носят името на един от най-известните издатели на вестници в края на XIX-ти и началото на XX-ти век. Освен, че е свързан с престижните отличия, Йозеф Пулицър е смятан за баща на имащата лоша слава “жълта” журналистика.

Йозеф Пулицър е роден през 1847 г. в еврейско семейство от град Мако в Унгария. Когато Йозеф е на 7 години баща му мести семейството в столицата Будапеща, където момчето получава образованието си от частни учители и овладява френски и немски език. След като баща му фалира, Йозеф Пулицър емигрира в Съединените щати като 17-годишен младеж и започва да използва английския вариант на името си – Джоузеф Пулицър. Поради липсата на средства се записва в армията и участва на страната на Севера в Американската гражданска война от 1861-65 г. След края на войната, отново преследван от безпаричие, Джоузеф Пулицър тръгва на Запад, за да търси нови възможности и работа. Установява се в Сейнт Луис, където познанията му по немски му вършат добра работа, поради големия брой немски имигранти в града на река Мисисипи.

Първата публикация на Пулицър била за измама, от която пострадал. След като платил 5 долара на агент, който му обещал работа в плантация край града, Джоузеф Пулицър осъзнал, че е бил измамен заедно с още няколко други желаещи да работят. Той описал как работи измамата и излизащия в Сейнт Луис немскоезичен вестник “Вестлише пост” публикувал написаното.

През 1867 г. Джоузеф Пулицър се отказал от гражданството си от Австро-Унгарската империя и станал американец. Година по-късно започнал първата си работа във вестник, след като “Вестлише пост” го наел като репортер. Преди да стане собственик на вестник и известен издател, Джоузеф Пулицър бил политик. Записал се в Републиканската партия, активно участвал в техни кампании и работил много за неуспешната кандидатура за президент на Хорас Грийли. Разочарован от корупцията в Републиканската партия, Джоузеф Пулицър се присъединил към Демократическата партия.

През 1872 г. Пулицър направил успешна сделка с акции на вестник “Вестлише пост”, които купил за 3000 долара и продал по-скъпо година след това. През 1978 г. Джоузеф Пулицър купил фалиралия вестник “Сейнт Луис диспач” и го обединил със “Сейнт Луис пост”, за да основе “Сейнт Луис Пост-дипач”, който и до днес е основният вестник в града. През 1883 г. Джоузеф Пулицър, който вече бил заможен човек, купил вестник “Ню Йорк уърлд”, който бил в лошо финансово състояние. За да привлече читатели, вестникът започнал да публикува сензационно звучащи новини за престъпления, бедствия, скандали и лични човешки истории. Тиражът на “Ню Йорк уърлд” се увеличил значително – от 15 хиляди на 600 хиляди дневно, което го направило най-големия вестник в САЩ. По това време Пулицър бил избран за депутат в Конгреса на САЩ, но се отказал от поста по средата на мандата, защото пречел на работата му във вестника.

През 1895 г. известният издател Уилям Хърст купил конкурентния вестник “Ню Йорк джърнъл” и започнала голяма борба за американската аудитория. В рамките на битката между Уърлд и Джърнъл се родил термина “жълта журналистика”, с който се наричали масови публикации, направени след слаба или напълно липсваща проверка на фактите, преувеличения, търсене на скандали и използването на гръмки, привличащи вниманието заглавия. Наред с “жълтите” истории, вестникът на Джоузеф Пулицър публикувал редица от най-известните журналистически разследвания в страната.

Известната репортерка Нийли Блай работела за “Ню Йорк уърлд”. Тя променила представите за разследващата журналистика, когато симулирала лудост, за да влезе в дом за психично болни в Ню Йорк. Прекараните там 10 дни разкрили крайно лошото отношение и грижи към психично болните. С годините здравето на Джоузеф Пулицър се влошавало и той постепенно се оттеглил от ежедневната работа във вестника.

През 1911 г. Пулицър починал на борда на яхтата си, докато секретарката му четяла за живота на френския крал Луи ΧΙ. Наследила го съпругата му Кейт, с която имали 7 деца. В момента на смъртта му, състоянието на Джоузеф Пулицър се оценявало на над 30 милиона долара, което в началото на XX ти век била огромна сума. Наградите “Пулицър” били основани от Колумбийския университет в Ню Йорк, седем години след смъртта на издателя.

Още през 1892 г. Пулицър предложил голяма сума пари на Колумбийския университет, за да основат първия факултет по журналистика. Ръководството на престижното учебно заведение отказало парите. Десет години по-късно, новият президент на Колумбийският университет приел идеята на Пулицър, който така и не доживял да види началото на преподаването в него. През 1912 г. факултетът по журналистика заработил, като и до днес това е една от най-престижните програми по журналистика в САЩ. Основаването му станало възможно с пари, отделени за това в завещанието на Джоузеф Пулицър.

Наградите “Пулицър” били основани през 1917 г. по инструкции, оставени от Джоузеф Пулицър и с пари, които той завещал с тази цел. Администрирането на наградите, които се връчват за журналистика, литература и музика, се извършва от Колумбийския университет. На победителите в 20 от категориите се дава награда от 15 хиляди долара. Победителят в категория “Служба на обществото” в сферата на журналистиката, получава златен медал./БГНЕС