Днес почитаме св. Димитър Солунски – закрилник на строителите. Започва зимата. Честито на имениците!

На 26 октомври православните християни почитат паметта на Св. Димитър Солунски. Празникът е един от най-тачените заради многото именици. Той е ключов и в народната традиция, като се свързва с представата за начало на зимата.

Димитър Солунски е роден през 3 век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, императорът (по това време на власт вече е Галерий) го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Култът към него е популярен не само у нас и на Балканите, но и в целия християнски свят. Той е дълбоко свързан и с българската история, и затова почитта към него е дала своя отпечатък върху множество икони, жития и похвални слова. Изобщо, върху целия облик на православното изкуство. За св. Димитър, св. Климент Охридски написва Похвално слово, в което го венцехвали като мъченик за Вярата, който озарява умовете и сърцата с Любов и ги подбужда към вечен живот.

“Този преблажен мъченик за Христа, Димитър, от млада възраст придоби знания и израсна като доброплодна лоза, напоявайки всички с духовна сладост, а разумът му разцъфтя като лилия, пише св. Климент. С благоуханната си обич той привличаше всички към Христовата вяра. Украсен беше с добротата на Христа и с красотата на лицето си блестеше като ангел. От него бликаше мъдрост — като съкровище, което носи живот. Той беше далеч от всяка нечистота и плътска похот. Като насочваше твърдо ума си към възвишеното, той търсеше прародителското място и достойнство, от което отпадна прародителят Адам”.

/Из “Похвало слово за св. Димитър” на Климент Охридски/

По нашите земи съществуват много храмове и манастири с името на св. Димитър. Той е покровителят на Асеневци и името му свързваме с Освобождението на България от турско робство.

Но повечето българи знаят малко за раннохристиянските мъченици св. Димитър и неговия слуга св. Луп /др. Леп и Лупос/, който става духовен посредник на светеца и укрепва вярата ни по време на тежките исторически превратности.

Остава да виси и въпросът за произхода и мястото на мъченическата смърт на светеца, с който и до днес се занимават тесен кръг специалисти, изследващи изворите на култа към св. Димитър.

 

Свети Димитър се приема и за закрилник на строителите. Празнуват също архитектите, проектантите, строителните инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.