Завещанието на Мъдростта: Антон Дончев дава съветите на политиците по време на 90-тия си юбилей в Музей-галерия “Анел”

АНТОН ДОНЧЕВ:

„В момента целият свят и нашата държава играят най-страшната партия шах с реалността. Големият проблем на нашето време е бързината на местенето на ходовете. В класическия шах на двамата играчи се дават два часа и половина. Моят син играе на компютъра си шах с Ричард Брансън. Те играят партии по една минута. За 40-те хода се дават 1 минута. И нашите политици трябва да се научат да играят партии по една минута. Това, което днес се случва, е първо липса на реакции… Протести – цели два месеца и половина, резултат – никакъв. Защо е това? Това е партия 3-4-5 дена с отлагане. Защо е това? Ние оставихме света, оставихме България, без да се разберем за правилата, по които се местят фигурите – това е елементарната етика, елементарната мярка между доброто и злото. Нашите богомили попитали Господа кои сме ние. Бог им отговорил: „Направих ви от светлина и мрак и ви посочих два пътя – пътя на доброто и на злото. Изборът е ваш. По-точно нещо не съм чувам! Всичко има в човека – има добро, има зло. Въпросът е в нашия избор.

„Време разделно” е точно роман, който говори за избора. Това, което се случва сега в България, е проблем на избора. Това, което се случва сега в света, е проблем на избора. Но за толкова време не можахме да напишем една елементарна човешка етика как се местят ходовете в живота на човечеството. Ние се правим на идиоти, че не знаем какво е добро и зло. А всъщност тия плочи на Завета са написани в гърдите ни, върху мрамори са изчукани. И ние много добре знаем какво правим, кога бъркаме… Тук седи вицепрезидентът на България… Трябва да се играят бързо партиите, бързо да се вземат решенията, да се забързат ходовете.

Историята не се разкайва. Благодаря на всички вас, че дойдохте на моя празник! Той е една свещ! Вие преодоляхте страха от коронавируса и аз ви благодаря от все сърце! Вие увеличавате светлата армия на хората, за които се сещам с добро!”

15 септември 2020 г., Музей-галерия „Анел”, хотел „Анел”, София