Защо трябва да отворим заведенията?

Причините за незабавно отваряне на заведенията са няколко:

  1. Елементарна проверка по пешеходния булевард „Витоша” показва, че хиляди столичани, без да спазват дистанция, се трупат по отворените прозорчета на „затворените” заведения, за да си купят греяно вино, кафе, чай, закуски и всичко останало, което ги привлича. Следва сядане по пейките (без маски и дистанция), пиене, пушене и забавления, което всъщност е все едно дали си вътре или навън. Тонове боклуци се трупат по цялото протежение на най-знаковата софийска пешеходна зона и са развъдник на зарази. Същата ситуация се наблюдаваше и в софийските паркове в неделя. Опашки от деца и възрастни пред павилиони за напитки! Ясно е, че „спортът” за здраве в парковете включва и похапване… Защо трябва насила да се създава струване на хора, като може те да са на регламентираното разстояние в заведенията? Някой гарантира ли, че общуването навън без маска е по-безопасно от общуването в заведения, които са с постоянна вентилация?
  2. Загубите на собствениците на заведения продължават да набъбват неимоверно. Нито един бизнес, колкото и успешен да е бил в предходните години, не би могъл да си позволи месеци наред пауза. По централните улици на София вече се виждат не просто затворени заведения, но освободени от наемателите помещения. Това означава, че наемателят е фалирал и се е отказал временно или постоянно от този тип бизнес.
  3. Уволнени са хиляди работници и служители, които са били гръбнакът на ресторантьорството, хотелиерството и развлекателния бизнес. Те са на улицата без никакви средства и не просто ще организират протест, а ще въстанат. Това ли иска правителството в този момент? Сложната и бавна процедура за компенсации отдавна е отказала голяма част от собствениците на фирми и от уволнените работници да кандидатстват за помощи.
  4. Няма равнопоставеност между различните сектори на икономиката: в пандемичната 2020 г. продължават да работят без спиране хиляди заводи и фабрики, в които персоналът се измерва със стотици служители. Те не се ли струпват на работното си място? От 4 февруари отварят моловете, залите за фитнес, спорт, танци и културни мероприятия, всички училища и университети. Единствено заведенията за хранене са изолирани, сякаш те са чумавите зони на обществото.

Крайно време е да се възстанови справедливостта!

Бойко, отвори заведенията! Иначе ще наричаме пролетта на 2021 г. не просто пандемична, а революционна… ГЕРБ не би трябвало да позволи дестабилизиране на държавата в предизборна обстановка. В редица европейски държави има пълен локдаун: това е справедливо. При нас режимът е доста по-свободен, но няма равновесие между различните сектори на икономиката.

 

Текст: Анжела Димчева

Снимки: Кирил Ханджиев

 

Анжела Димчева