Как моголите вдъхновиха един от най-емблематичните художници в Европа

 

Холандският художник от 17-ти век Рембранд Харменсзон ван Рейн се помни като един от най-плодотворните художници на своето време. Той е известен със своите картини на провинцията и библейските сцени, които сега се показват в музеи по цел свят. Но неговите по-малко известни заглавия се отличават с някои невероятни теми, а именно моголските императори от далечна Индия.

Рембранд е роден тогавашната Холандска република и никога не е посещавал Индия. Но 23-те му оцелели рисунки на моголските императори, принцове и придворни, които се смятат за произведени между 1656г. и 1661г., показват как търговията между Изтока и Запада предизвиква невероятен пример за творческо кръстосано “опрашване”.

Една от тези детайлни рисунки е тази на Шах Джахан и синът му Дара Шико, които принадлежат към колекцията на музея “Джон Гети” в Лос Анджелис. Същият музей скоро ще започне изложба, озаглавена “Рембранд” и “Вдъхновението на Индия”, което разкрива как емблематичният европейски художник е бил вдъхновен от художници от хиляди километри. Изложбата ще включва 22 от творбите му.

Самият Рембранд изглежда не е притежавал моголски картини, които се опитва да имитира, казва Стефани Шрадер, куратор на изложбата, пред Кварц. Възможно е обаче той да е имал достъп до онези, които са собственост на клиентите му. Тези клиенти включват богати търговци, които са направили своето богатство, работейки за холандската компания “Източна Индия”.

В рисунките си Рембранд обръщаше особено внимание на начина, по който са се обличали индианците.

Творбите на Рембранд разкриват очарованието му от стила на моголите, както и любопитството му към изобразяването на сложни дрехи и бижута“, пише Шрадер в каталога.

Ето някои от произведенията на Рембранд, вдъхновени от моголски картини:

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →